A marihuána legalizálásáért tüntettek a csehek

Hozzávetőlegesen nyolcezer fiatal követelte szombat délután Prágában a marihuána csehországi legalizálását. Kezükben zöld és fehér lufikat és transzparenseket tartottak, amelyeken azt hirdették, hogy a vadkender termesztése nem bűncselekmény, a marihuána pedig az Isten ajándéka.
Egy-két füves cigit is megsodortak (képünk illusztráció)
Egy-két füves cigit is megsodortak (képünk illusztráció)
Jason Redmond / Reuters
A menet a belvároson át a Parukárka parkba vonult, ahol többen a rágyújtottak egy-egy marihuánás cigarettára. A szónokok azt hangsólyozták, hogy az állam azzal, hogy tiltja a füvezést, tulajdonképpen az illegális kereskedwelmet és a bűnözést támogatja. Ezért kell mielőbb véget vetni ennek az áldatlan helyzetnek – vélekedtek többen.

Cseh adatok szerint a marihuána a legelterjedtebb illegális kábítószer az országban. Tavaly a prágai képviselőház megszavazta azt a törvényt, amely alapján a marihuána alapú gyógyszereket lehet forgalomba hozni. Azóta ezeket a készítményeket elsősorban reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór gyógyításánál alkalmazzák. Legálisan csak vényre lehet kapni őket, eamelyet csak szakorvos állíthat ki, kizárólag cseh állampolgárok számára. A szombati tiltakozók ehhez képest azt hangsúlyozták, hogy a jogszabály még mindig csak papíron létezik, mert marihuánmna alapú cgyógyszereket csak minimális mennyiségben visznek be Csehországba, az illetékes állami hatóságok viszont még mindig nem adták ki a tervezett engedélyeket azoknak az érdeklődőknek, akik állami ellenőrzés mellett termesztenék a vadkendert.

Hasonló tüntetés Prágában volt tavaly is. Akkor a rendőrök a menetből hét személyt tartóztattak le kábítószer használatának és terjeszetésének alapos gyanúja miatt. Idén beavatkozás nélkül biztosították a rendezvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.