Megkezdték a helyszíni vizsgálatokat a szakértők

A maláj gép becsapódásának helyszínén nemzetközi és EBESZ-szakértők kezdték meg a vizsgálatokat. A nap folyamán korábban a roncsok közelében szakadárok rajtaütöttek az ukrán haderőn. Legalább tízen életüket vesztették, az ukrán médiában azonban húsz halottról beszélnek.

Egy hetvenfős, ausztrálokból és hollandokból álló szakértőcsoport érkezett Ukrajnába, hogy a lezuhant gép roncsainak vizsgálatába kezdjen. Az EBESZ-tagokkal kezdték meg a munkálatokat, melyek során az áldozatok után kutatnak. Ehhez egy bázist is felállítottak a helyszínen. Ausztrál becslések szerint nagyjából 80 halott maradhatott a területen.

Az ukrán terrorellenes hadművelet szóvivője pénteken közölte, hogy a szakadárok csütörtökön rajtaütöttek a hadsereg egyik ejtőernyős egységén, nem messze a júliusban lezuhant MH17-es roncsaitól – írja a BBC.

A szóvivő szerint a katonák ugyan felvették a harcot a szeparatistákkal, de az egység „komoly veszteségeket szenvedett". Legalább tíz katona meghalt, négy holttestet pedig hamarosan azonosítanak a szakértők. Az ukrán 112-es csatorna azonban azt állítja, hogy az éjszaka folyamán mintegy húsz ejtőernyős vesztette életét.

Ezzel párhuzamosan megjelent a Youtube-on egy videó, amely a feltételezések szerint a rajtaütést követően készült a helyszínen. A tegnap feltöltött videón egy lángoló katonai jármű, körülötte pedig összeégett holttestek láthatók.

Mint azt korábban megírtuk, csaknem egyhetes huzavona után eljutott a július 17-én, Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító repülőgép roncsaihoz a külföldi szakértők egy csoportja.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői négy holland és ausztrál specialista társaságában tartottak gyors terepszemlét a katasztrófa helyszínén, és – mint a holland küldöttség közölte – amint lehet, Donyeckben várakozó társaikkal együtt megkezdik az alaposabb vizsgálatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.