A Majdanra emlékeztek Ukrajnában

A főváros központi terén óriásképernyőkön vetítettek képeket a Viktor Janukovics elnök tavalyi bukásához vezető Európa-párti tüntetésekről.
Több ezren vettek részt vasárnapra virradó éjjel Kijevben a Majdanon zajlott tüntetések elleni erőszakos rendőrségi fellépés egyéves évfordulóján tartott emlékgyűlésen. - számol be az eseményről a Híradó.

A ukrán főváros központi terén óriásképernyőkön a Viktor Janukovics elnök bukásához vezető Európa-párti tüntetésekről mutattak képeket. A téren felállított színpadon a tüntetéseken résztvevő aktivisták mondtak beszédeket. Néhányan fémhordókban tüzet gyújtottak, ahogy a dermesztő hidegben hónapokon át tüntetők is tették korábban, hogy melegedjenek.

Kijev főterén azután kezdődtek tüntetések, hogy tavaly november 21-én Mikola Azarov akkori ukrán miniszterelnök bejelentette, kormánya leállítja Ukrajna európai társulásának felkészülési folyamatát. November 30-án az ukrán rendőrség különleges egységei feloszlatták az európai irányultságú ukrán külpolitikát követelő tüntetést. Az akkori rendőrségi akció során több tucatnyian megsérültek. Az év elején már utcai összecsapásokba torkollottak az addig békés tüntetések, több mint százan meghaltak.

Február 22-én a parlament eltávolította posztjáról Viktor Janukovics elnököt és egy nyugati orientációjú kormányt juttatott hatalomra. A volt ukrán elnök azóta is Oroszországban tartózkodik, a kelet-ukrajnai moszkvabarát szakadár területeken pedig továbbra is tart a fegyveres konfliktus, annak ellenére, hogy az orosz és ukrán felek szeptemberben fegyverszünetet írtak alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.