A magyar önkormányzatokról is döntenek ma Horvátországban

Tizenkilenc nemzeti kisebbség 288 kisebbségi tanácsot és 173 kisebbségi képviselőt választanak meg vasárnap Horvátországban, a negyedik alkalommal megrendezett kisebbségi önkormányzati választásokon, amelyeken kisebbségi magyarok is részt vesznek.

Országszerte 800 szavazóhelyiséget nyitottak meg reggel hét órakor, amelyek este 19 óráig lesznek nyitva.

A választások Horvátország minden megyéjére és 200 városára terjednek ki. Háromszázötezer szavazatra jogosult, valamely kisebbséghez tartozó állampolgár csaknem 6500 képviselőt választhat meg.

Az urnákhoz csak az adott nemzetiséghez tartozó, a megyében, a városban, illetve járásban bejelentett állandó lakcímmel rendelkező személyek járulhatnak.

Kisebbségi tanácsok azokban a városokban és járásokban választhatók, ahol a kisebbségek aránya meghaladja az 1,5 százalékot.

A megyékben a tanácsok 25, a városokban 15 főből állnak.

Azokban a közigazgatási egységekben, ahol a kisebbségek aránya alacsonyabb mint 1,5 százalék, de legalább 100 fő, ott kisebbségi képviselőt választanak.

A magyarok 11 megyében, 9 városban és 13 járásban választanak képviselőket. A 2011-es népszámlálási adatok szerint több megyében, városban és járásban is csökkent a magyarok létszáma, így akadnak olyan közigazgatási egységek, ahol az idén már nem állíthatnak jelölteket.

A nap folyamán a horvát választási iroda (DIP) kétszer számol be a részvételi arányról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.