„A magyar kerítés csak egy változást hozott”

„A migránsválságot csak összehangolt és egységes európai lépésekkel lehet enyhíteni, a magyar határon felállított kerítés pedig nem oldotta meg a gondokat, csak a bevándorlók útvonalát módosította” – jelentette ki Bohuslav Sobotka, a Právo prágai baloldali napilap szombati számában megjelent nagyinterjújában.

A  miniszterelnököt arról kérdezték, mivel magyarázza , hogy mértékadó felmérések szerint a cseh lakosság 65 százaléka nem akar  menekülteket látni az országban, és még tizennégy iraki keresztény család befogadása ellen is idegenkedik.

A kormányfő válasza szerint az elutasító álláspont elsősorban annak a következménye, hogy az Európai Unió nem volt képes hatékony intézkedésekkel feltartóztatni a migránsáradatot, Németország pedig minden ellenőrzés nélkül fogadta be őket. Ilyen körülmények között és a véres merényletek ismeretében érthető a lakosság aggodalma, hiszen nem sikerült különbséget tenni valóban az életüket mentő menekültek és a gazdasági bevándorlók között, akikkel potenciális terroristák is érkezhettek földrészünkre.

„Ezért kell mielőbb úrrá lenni ezen a válságon, egyértelmű szabályok alapján befogadni a rászorulókat, visszaküldeni a többieket. Ha ez így lesz, és azt a gyökeres változást jól kommunikáljuk, akkor megváltozik a hangulat Csehországban is, amelynek erős humanitárius hagyományai vannak. Ezek a mai politikusokat is szolidaritásra kötelezik, amelyet csak összehangolt, közös európai lépésekkel érvényesíthetünk" - felelte.

Valóban ismer ilyeneket? Hiszen idáig egyetlen uniós ország mutathat fel működőképes megoldást, éspedig Magyarország, a drótkerítéssel - mutatott rá az újságíró. Mire a kormányfő azt válaszolta, a magyar kerítés csak annyi változást hozott, hogy megváltozott a migránsok útvonala, és Németországban egymillióian érkeztek. A migránsválság ezzel semmit sem enyhült. „Olyan migránspolitikára van mielőbb szükség, amelynek világos szabályai és korlátai vannak" - szögezte le.

Ezután Milos Zeman bírálataival szembesítették őt. A cseh elnök szerint Bohuslav Sobotka langyos és a migránsválság egyre veszélyesebb következményeit nem tudatosító magatartása miatt rövidesen Angela Merkellel együtt elszigetelődik az EU-ban.

Ezt a feltételetést Bohuslav Sobotka komikusnak minősítette: „ Az államfővel ellentétben nem óhajtok politikai tőkét kovácsolni a migránsválságból, miként sem riogatni a lakosságot, egyébként pedig személyesen is sokat tettem a visegrádi négyek kormányfőinek e hét elejei prágai találkozójának sikeréért, mérsékelt, de mégis határozott közös álláspontjának kimunkálása érdekében. Még Angela Merkel is elismerte, ha nem sikerült Törökország és Görögország révén enyhíteni a válságot, akkor más megoldás is szóba jöhet, a visegrádiak úgynevezett B terve is, amire rövidesen szükség lehet" - szögezte le.

Értelmetlen hárommilliárd euróval támogatni a törököket - idézték az államfő további kifogását. „Választhatunk: vagy ennyivel segítjük Törökországot több mint kétmillió szír menekült ellátásában, akik a polgárháború befejezéséig ott maradnak vagy pedig ez a tömeg is elindul Európába - hangzott a felelet.

A beszélgetés végén a kötelező letelepedési kvóták kerültek sorra. „ A 10 és fél milliós Csehországnak nem jelenthet gondot a 2016-ra meghatározott 900, jelenleg Görögországban, illetve Olaszországban tartózkodó, néhány éven belül pedig összesen mintegy 3 ezer menekült befogadása és integrálása, hiszen több ezer bevándorolt vagy menekült személlyel történt meg nálunk ugyanez. Nem lenne helyes, ha teljesen bezárkóznánk. Természetesen fenntartjuk az alapos ellenőrzés jogát, mert országunk és lakosságunk biztonságát nem kockáztatjuk" - hangsúlyozta Sobotka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.