A magyar iskolák ügyében írtak a szlovák oktatásügyi miniszternek

Levélben fordult az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEN) a szlovák oktatásügyi miniszterhez a szlovákiai magyar iskolák ügyében, azzal a céllal, hogy a szaktárca ne csökkentse az anyanyelvi oktatás színvonalát - közölte szerdán az MTI-vel Csáky Pál. A politikus a FUEN egyedüli szlovákiai tagjának, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője.

Juraj Draxler oktatásügyi miniszterhez intézett levelében a hagyományos nemzeti kisebbségek védelme terén működő legnagyobb ernyőszervezet nyugtalanságának adott hangot az új kerettanterv kapcsán, amely a kisebbségi nyelveken oktató iskolákban az anyanyelvi oktatás színvonalát csökkentő lépéseket tartalmaz.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke arra kéri a szlovák minisztériumot, hogy "ismerje el, védelmezze és támogassa a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális sokszínűségét, amely gazdagítja a társadalmat". A levélírók rámutatnak arra is, hogy a nemzeti kisebbségek hivatottak eldönteni, milyen jogok járnak tagjaiknak a nyelvhasználatot és közoktatási sztenderdeket illetően.

A minisztérium szeptembertől érvényes kerettantervének értelmében Szlovákiában a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jóval kisebb lesz az óraszám az anyanyelv oktatására, illetve a szabadon választható tantárgyakra is, mint a szlovák intézményekben. A szabadon választható tantárgyak óraszámát a kisebbségi iskolák eddig elsősorban az anyanyelvi oktatás színvonalának növelésére használtak fel.

A szlovák oktatásügyi tárca intézkedését korábban a felvidéki magyar pedagógus szakma, az MKP és civilek is bírálták, akárcsak a közoktatási törvény ugyancsak szeptembertől hatályos rendelkezését, amely kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be s ezzel veszélybe sodorja a kis létszámú vidéki iskolákat. A tárca ezen döntéseinek felülbírálását a magyar pedagógusok és szülők egy - több mint 26 ezer aláírással megtámogatott - petíció formájában is kérték a minisztertől, ám nem sikerült eredményt elérniük.

A FUEN levelében arra biztatja a szlovák kormányt, hogy vegye figyelembe a több mint 26 ezer polgár által támogatott kérést, és kezdjen tárgyalásokat a petíció kezdeményezőivel a jobb színvonalú anyanyelvi oktatás érdekében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.