A magyar is rajta van a világ legjobb útleveleinek tízes listáján

A minden évben összeállított Vízumkorlátozás Index alapján a német útlevél az abszolút nyerő, ezzel lehet a legtöbb országba vízummentesen belépni.

A német állampolgárok a világ 218 országából és térségéből 177-be szabadon beléphetnek – írja a CNN. Ezzel ők a legmobilabb nemzet. A Henley and Partners és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség 2006 óta állítják össze a Vízumkorlátozás Indexet. A listán annak alapján pontozzák az országokat, hogy az állampolgáraik az útlevelük birtokában milyen szabadon barangolhatják be a bolygót.

Úgy tűnik, idén kevésbé éri meg amerikainak lenni, annak, aki világutazónak szeretne állni. A 2014-ben és 2015-ben listavezető Egyesült Államok ugyanis idén a negyedik helyre csúszott vissza. Helyét a németek vették át az élen. Szorosan nyomukban a 176 országra érvényes útlevelet birtokló svédek állnak.

A harmadik helyen Finnország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia osztozik. Utóbbi 2013-ban még első helyen állt. Ezzel az észak- és nyugat-európai nemzetek lettek a legkivételezettebbek a nemzetközi utazások szempontjából.

Az elmúlt két évben szinték az első háromban végző Japán és Dél-Korea az ötödik és hatodik helyre csúsztak. Őket megelőzve Belgium, Dánia és Hollandia található a lista negyedik helyén, a fentebb már említett Egyesült Államokkal együtt.

Magyarország a tizedik helyen végzett. A csehekkel és Izlanddal osztozunk a pozíción. 

A "legrosszabb" útlevelekkel rendelkező államok listáját Afganisztán vezeti. Úti okmánya 104 ország vízummentes meglátogatására érvényes. Nem sokkal jobb a helyzet Pakisztánban, Szomáliában vagy Szíriában sem.

Az állampolgárság megszerzésével és a bevándorlási kérdésekkel foglalkozó Henley and Partners cég szerint a vízumszabályok az adott országnak a többi állammal fennálló viszonyát tükrözik. Figyelembe véve, hogy egy ország sem esett vissza háromnál több helyet, viszont számos nagy ugrás volt megfigyelhető, a cég úgy véli, hogy a mozgás szabadsága az egész világon javul, legalábbis amit a vízummentes megközelíthetőség fogalmaival le tudnak írni.

Az országok listája jelezve, hogy hány országba történő vízummentes belépésre érvényes az útlevelük

1. Németország (177)

2. Svédország (176)

3. Finnország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia (175)

4. Belgium, Dánia és Hollandia, Amerikai Egyesült Államok (174)

5. Ausztria, Szingapúr, Japán (173)

6. Kanada, Írország, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Svájc, Dél-Korea (172)

7. Görögország, Új-Zéland (171)

8. Ausztrália (170)

9. Málta (168)

10. Magyarország, Csehország, Izland (167)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.