A lengyel elnök szerint szétverték a visegrádi egységet

Hátrányos a visegrádi országoknak, hogy a kötelező menekültkvótákról az uniós belügyminiszterek hoztak minősített többségi döntést, nem pedig az állam- és kormányfők határoztak róla konszenzussal rendkívüli csúcstalálkozójukon - ismertette a lengyel sajtóval csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök álláspontját Krzysztof Szczerski államtitkár.
Szczerski, aki külügyi államtitkári posztot tölt be a lengyel államfői hivatalban, azután tartott sajtóértekezletet, hogy Andrzej Duda csütörtök délután fogadta a lengyel belügyminisztert.

A tárcavezető, Teresa Piotrowska, aki a brüsszeli belügyminiszteri találkozón kedden Lengyelország nevében az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellett szavazott, a kormányzó Polgári Platformnak a migrációs válság ügyében képviselt álláspontjáról tájékoztatta az ellenzék jelöltjeként megválasztott államfőt.

Szczerski elmondta: az államfőnek továbbra is fenntartásai vannak a keddi minősített többségi szavazás során elfogadott döntésekkel kapcsolatban. Ezek a kifogások mindenekelőtt nemzetbiztonsági és jogi jellegűek. Andrzej Duda úgy látja, hogy a kedden érvényesített döntéshozatali mód "az egész térség hangját gyöngítette meg".

Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a 66 ezer, majd később 54 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról az eredeti várakozások ellenére nem az uniós döntéshozatal legfelső szintjén, az állam- és kormányfők szerdai csúcstalálkozóján határoztak, ahol konszenzussal döntöttek volna. Ehelyett a menekültelosztási tervet már a keddi belügyminiszteri találkozón megszavazták, ahol a Lisszaboni Szerződés értelmében súlyozott minősített többséget lehetett alkalmazni.

Andrzej Duda nevében Malgorzata Sadurska, az államfői hivatal elnöke már szerdán reggel fájlalta, hogy "szétverték a visegrádi országcsoport egységét". Mint mondta, "a visegrádi csoport tagjai eddig az egyes országok autonóm döntéshozataláért harcoltak".
A lengyel kormány nevében többek között Rafal Trzaskowski, az európai uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár már kedden azt mondta, hogy Lengyelország elérte követeléseinek teljesítését, ugyanakkor - mivel a visegrádi partnereitől eltérően nem helyezkedett szembe a többségi állásponttal - továbbra is beleszólása van az uniós döntéshozatalba.

Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.