„A legtöbben mindenüket elvesztették”

– Az izraeli támadások miatt óráról órára növekszik a palesztin menekültek száma. Eddig 183 ezer embert szállásoltunk el nyolcvanhárom iskolában – mondta lapunknak Adnan Abu Hasna, a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) szóvivője. Drámai változásról beszélt, hiszen egy hete még „csak” százezren menekültek el otthonaikból – az ENSZ eredetileg ötvenezer emberre számított.
Palesztin menekültek az UNRWA által átalakított egyik iskolában
Palesztin menekültek az UNRWA által átalakított egyik iskolában
Finbarr O'Reilly / Reuters

Ivóvízzel, élelmiszerrel, matracokkal, főzéshez szükséges eszközökkel, takarítószerekkel igyekszik ellátni az UNRWA a menekülteket, de mindjárt két akadályba is ütközik. Nincs elég pénze ennyi ember megsegítéséhez, ráadásul a helyi piacon nem is lehet mindent beszerezni; a hiányt legfeljebb a külföldről érkező segélyszállítmányok pótolják.

– A legtöbben mindenüket elvesztették. Volt, aki cipő nélkül menekült el otthonról – tette hozzá Adnan Abu Hasna. Az iskolákban kialakított menhelyeken összezsúfolódó palesztinok éhesek, elkeseredettek, a humanitárius helyzet pedig egyre rosszabbra fordul. Rendkívül nehéz a megfelelő higiéniai körülmények fenntartása. Kedden tüzérségi lövedék csapódott a Gázai övezet egyetlen erőművébe: a találat miatt fellépő áramkimaradás óriási gondokat okoz a kórházaktól egészen az ivóvízellátásig. A szóvivő szerint egy évbe is beletelik az erőmű újraindítása.

Pszichológusok és szociális munkások is foglalkoznak a menekültekkel, mentális támogatásra elsősorban a gyermekek szorulnak. Nemcsak a mostani katonai akció, hanem az elmúlt évek folyamatos konfliktusai is alaposan megviselték őket lelkileg.

Sürgős segélyfelhívással fordult a nemzetközi közösséghez az ENSZ-ügynökség, amelynek összesen 115 millió dollárra (25 milliárd forintra) lenne szüksége a menekülthelyzet rövid távú kezeléséhez. Mint Abu Hasna megjegyezte, a katonai hadművelet végeztével a hazatérő palesztinokra az otthonaik rendbehozatala vagy újjáépítése vár, és az UNRWA ebben is próbál segíteni. Emellett pszichoszociális támogatást is nyújt, hogy a visszatérők könnyebben fel tudják dolgozni a veszteségek és a félelem okozta traumát.

Az UNRWA főbiztosa, a svájci Pierre Krahenbühl így foglalta össze a helyzetet: „Megdöbbentő, ami a Gázai övezetben történik: a könyörtelen erőszak, az életek kioltása és a tömeges menekülés. Semmilyen körülmények között, egyetlen embert sem szabadna kitenni ennek. A szemünk előtt kibontakozó valóság fenntarthatatlan, a palesztinok és az egész térség számára egyaránt. Nem hagyhatjuk magukra a gázai lakosokat, és arra kérem a nemzetközi közösséget is, hogy e nehéz időkben segítsen nekik”.

Ha lezárul a jelenlegi konfliktus, a legégetőbb feladatok közé tartozik majd a menhelyként szolgáló iskolák kitakarítása és felkészítése a tanévkezdésre. Sőt, a harci cselekmények jó néhány tanintézményben kárt tettek, ezek renoválása is hátravan még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.