A legfelsőbb bíróság akadályozta meg a halálra kövezést

A Maldív-szigeteki legfelsőbb bíróság megsemmisítette egy házasságtörés vádjában bűnösnek talált nő ítéletét. Az asszonyt halálra akarták kövezni.

A nőt, aki állítólag házasságon kívüli kapcsolatból származó gyermeknek adott életet, vasárnap ítélték el. Még ugyanazon a napon később, a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a halálra kövezésről szóló ítéletet mondván, hogy az jogsértő.

Az első ítélet széles körű felháborodást váltott ki a szigetországban. Jogvédő szervezetek közlése szerint még sosem volt rá példa, hogy ilyen büntetést szabtak volna ki valakire a Maldív-szigeteken.

Korábban a házasság előtti szexért járó megkorbácsolást is hatályon kívül helyezték, miután éles társadalmi vita alakult ki 2013-an egy 15 éves lány ítélete miatt. A fiatal 100 korbácsütést kapott volna, amiért állítólag nemi életet élt. A legfelsőbb bíróság akkor is közbeszólt, az ítéletet megsemmisítették, bár a házasságon kívüli szex továbbra is törvénytelen a luxus turisztikai célpontnak számító dél-ázsiai szigetországban. A tilalom a turistákra nem vonatkozik, de a homoszexuális külföldiekre a jog továbbra is lesújt – írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.