„A lányaimnak természetes, hogy nő legyen az USA következő elnöke”

A first lady, Michelle Obama elsöprő erejű beszédben állt ki Hillary Clinton elnöksége mellett a Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvenciójának az első napján.

„Hillary Clintonnak kell az Egyesült Államok következő elnökének lennie” - szögezte le helyi idő szerint kedden a demokrata párti elnökjelölt-állító konvenciójának első napján utolsó felszólalóként elmondott, szenvedélyes beszédében Bernie Sanders vermonti szenátor, aki a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben az egykori külügyminiszter legnagyobb vetélytársának számított.

Miután a first lady, Michelle Obama, valamint Cory Booker New Jersey-i és Elizabeth Warren massachusettsi szenátor szintén nagy hatású beszédben támogatta Hillary Clinton elnökjelöltségét, Sanders azzal fordult híveihez, hogy bármelyik objektív megfigyelőnek arra a következtetésre kell jutnia, hogy elvei és vezetői képességei szerint Clintonnak kell lennie az Egyesült Államok következő elnökének.

„Megértem, hogy itt, a konvenció csarnokában és országszerte sokan vannak, akik elkeseredtek az elnökjelölési folyamat végső eredménye miatt. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha kimondom, hogy nálam elkeseredettebb senki nem lehet, de minden támogatómnak azt mondom: remélem, rendkívül büszkék a történelmi eredményre, amelyet elértünk” - mondta a szenátor. Ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy az őszi elnökválasztáson szerinte Clintonnak kell győznie.

„Hillary Clinton kiemelkedő elnök lesz, és én büszkén támogatom őt itt, ma este” - mondta a szenátor, aki szerint minden választás arról szól, hogy ki kapjon hatalmat az elkövetkező négy vagy nyolc évre ahhoz, hogy az amerikaiak sorsát alakíthassa.

„Az egyetlen, akiben én bízom, és akiről azt gondolom, hogy valóban megvannak a képességei, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, az Hillary Clinton” - hangsúlyozta. Hozzátette még: „Ha nem hiszitek, hogy ez a választás fontos, ha úgy vélitek, hogy kihagyhatjátok, akkor gondolkodjatok el azon, hogy Donald Trump elnökként kiket nevezne ki a legfelsőbb bíróság tagjaivá, és mit jelentene ez a polgári szabadságjogokra és országunk jövőjére nézve!”

Sanders hívei korábban bekiabálásaikkal szakították meg a Clinton elnökjelöltsége mellett érvelő többi szónokot, de a vermonti szenátor maga is küszködött, hogy megnyugtassa lázadozó híveit, akik alig akarták abbahagyni éltetését, amikor a pódiumhoz lépett, és sokan közülük könnyes szemmel hallgatták őt. Néhány híve még az ő beszéde alatt is azt skandálta, hogy nincs még vége.

A hétfő este legnagyobb sztárja azomban talán mégsem Sanders, hanem a first lady, Michelle Obama volt, akit szinte euforikus örömmel ünnepelt a közönség.

„Hillary Clintonnak is köszönhető, hogy a lányaimnak ma természetes, hogy női elnöke legyen az Egyesült Államoknak” - fogalmazott a first lady.

Elizabeth Warren, a demokraták úgynevezett balszárnyának egyik kiemelkedő alakja azt hangsúlyozta, hogy vagy egységesen Clinton mellett állnak ki a demokraták, vagy Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Sarah Silverman színésznő például azt mondta, hogy „élvezettel” támogatja Clinton elnökjelöltségét, s azt vágta oda Sanders támogatóinak: „Nevetségesek vagytok.” Al Franken minnesotai szenátor Paul Simont, az egykori Simon and Garfunkel duó egyik énekesét konferálta fel, aki előadta a Híd a zavaros víz felett című, 1970-es nagy slágerét.

Sajtóértesülések szerint Clinton és Sanders kampányszakemberei egész délután egyeztettek a színfalak mögött arról, hogyan csillapítsák a vermonti szenátor híveinek háborgását. Sanders még beszéde előtt rövid emailüzenetet küldött az őt támogató delegátusoknak, és arra kérte őket, hogy ne kezdjenek semmiféle protestálásba, mert ezzel - mint fogalmazott - „mozgalmunkat” járatják le.

Az észak-karolinai Salem-Winstonban kampányoló republikánus elnökjelölt, Donald Trump reagált a demokraták konvencióján történtekre, több Twitter-üzenetet is közzétett, és ezekben azt írta: a demokraták konvenciója totális zűrzavar, Sanders szenátor „pedig éppen most veszíti el az örökségét”, mert feladta.

Hétfő este a rendőrség mintegy ötven Sanders-párti tüntetőt állított elő Philadelphiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.