A kurdok lezárták tartományukat

Szombaton lezárták Irak fél-autonóm kurd tartományát, amit a Moszulból menekülők használtak. A kurd tartományi kormány döntése ugyanakkor született meg, mikor az iraki légierő légicsapások sorozatát mérte Moszulra – állítja egy iraki katonai tiszt.

Százezrek menekültek el a területről, mikor Irak második legnagyobb városát elfoglalta az Iraki és Levantei Iszlám Állam ( angol rövidítéssel ISIS) június 10.-én.

A kiújult konfliktus most talán többeket késztet majd otthonaik elhagyására, de az még nem világos, hogy számukra milyen lehetőség kínálkozik – írja a CNN.

A Pesmerga – azaz a kurd harci erő – szóvivője, Hilgord Hikmet szerint már két Moszulból kivezető fő, Erbíl és Dahúk felé vezető útvonalat lezártak. Erbíl Moszultól délkeletre, Dahúk pedig északra található.

„ Senki Moszulból nem léphet be kurd területre" – mondta a szóvivő. A már kurd területekre bemenekülteket megengedik, hogy elhagyják a területet, de azt nem, hogy visszajöjjenek – mondta Hikmet. Ez az intézkedés arra szolgál, hogy megvédje a régió biztonságát és stabilitását. Két nappal ezelőtt egy autóbombát robbantottak kurdok Moszultól északra – jelentették erbíli kurd biztonsági erők. A robbanésban legalább egy ember meghalt és tizenöten megsérültek.

Az iraki kormány eközben harci helikoptereket vetett be, hogy visszafoglalják Tikrit városát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.