A Krím visszaszerzését ígéri az új védelmi miniszter

Valerij Hetelej szerint az ukrán hadsereg egységei Szevasztopolban fognak díszszemlét tartani.
Még ezen a héten felújítják a Kijev, Moszkva, a szeparatista lázadók és az EBESZ képviselőinek részvételével megkezdett tárgyalásokat a kelet-ukrajnai tűzszünetről. Ebben állapodott meg berlini találkozóján a francia, a német, az orosz és az ukrán külügyminiszter. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője azt mondta, hogy stabil és tartós fegyvernyugvást remélnek a megbeszéléstől, ukrán kollégája, Pavlo Klimkin pedig kijelentette: ragaszkodnak a túszok szabadon bocsátásához és a szigorú határőrizet garantálásához.

Ám egyelőre folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában. A hírek szerint fehér zászlót lobogtató felkelők egy civil autóból rálőttek a hadsereg egyik ellenőrzőpontjára, és három rendőr meghalt, amikor Donyeckben ismeretlenek tüzet a kocsijukra. A kormányerők közölték, hogy megsemmisítettek egy öt teherautóból álló menetoszlopot, amely lázadó fegyvereseket szállított, és újabb négy települést tisztítottak meg a felkelőktől. Ukrán területről kilőtt lövedékek megrongáltak egy dél-oroszországi határátkelőhelyet.

Petro Porosenko elnök csütörtökön a parlament elé terjesztette a hatalom általa ígért decentralizálásáról szóló alkotmánymódosítás tervezetét, és személyi javaslatokat is tett, amelyekre mind rábólintottak a képviselők. Így a vezérkari főnök a kelet-ukrajnai „terrorellenes műveletek" egyik irányítója, Viktor Muzsenko altábornagy lett, míg a védelmi tárca élére Valerij Heletej belügyi tábornok, a kormányőrség eddigi parancsnoka került. Az új miniszter rendet, nyugalmat ígért, és azt mondta, hisz a győzelemben, amelynek megünneplésére szerinte majd az Ukrajnához visszacsatolt Krímben tartanak díszszemlét. Eközben Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök telefonon győzködte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy éljen a befolyásával, és beszélje rá a két keleti megye, Doníeck és Luganszk szeparatistáit a tárgyalásokra a kijevi vezetéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.