A korrupció szegénységet és milliók halálát hozza

Évente körülbelül 1 billió dollárt visznek ki a szegény országokból, korrupció miatt pedig emberek milliói halnak meg – állítja a One (Egy) amerikai központú, szegénység ellen harcoló szervezet. A One szerint az elmúlt két évtizedben a mélyszegénység elleni küzdelem számos eredményét kockára tette a korrupció (például fantomcégek létrehozása, pénzmosás) és más bűncselekmények. A jelentés szerint ennek köszönhetően évente 3,6 millió ember halt meg – írja a BBC.

Ha tennének azért, hogy megszűnjön a korrupciót éltető titkolózás, és ha a bevételeket az egészségügybe fektetnék, megelőzhető lehetne a sok haláleset a fejlődő országokban - állítja a csoport, amely "billió dolláros botránynak" minősíti felfedezését.

„A korrupció gátolja a magánbefektetéseket, csökkenti a gazdasági növekedést, növeli a működő cégek költségeit és politikai instabilitáshoz vezet" - közli a jelentés. A szervezet szerint a fejlődő országokban "a korrupció egy gyilkos. Amikor a kormányokat megfosztják saját, egészségügybe, élelmiszerbiztonságba vagy infrastruktúrába fektetendő forrásaiktól, az életekbe kerül, leginkább gyermek életekbe."

A jelentés azt állítja, hogy ha a korrupciót felszámolnák a szubszaharai Afrikában, akkor további tízmillió gyerek tudna évente tanulni, elég pénz lenne további félmillió tanár fizetésére és több mint 11 millió AIDS-fertőzöttnek jutna kezelés.

A szervezet felhívta a G-20-ak vezetőinek figyelmét, hogy a novemberi, Ausztráliában tartandó ülésükön tegyenek különböző intézkedéseket a probléma megoldása érdekében. A csoport szerint ha a cégek vezetőinek személyét nyilvánossá tennék, megakadályozhatnák a pénzmosást, illetve a bűnözők sem tudnának tovább bujkálni.

A jelentés támogatja a beszámolási kötelezettség bevezetését az olaj, a gáz és a bányászati szektorok esetében, hogy az országok nemzeti forrásait "ne rabolják el azok elöl, akik felettük élnek".

A One továbbá javasolja az adóelkerülők elleni fellépést, továbbá felveti, hogy egy nyitottabb kormány esetében az emberek felelősségre vonhatnák a hatóságokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.