A korrupció elleni harcra szólították fel a cseh kormányt

A Csehországban szolgálatot teljesítő öt nagykövet nyílt levélben szólította fel Bohuslav Sobotka kabinetjét a korrupció elleni következetesebb harcra. 
Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dél-Korea és Norvégia diplomatái szerint némi javulás ugyan az utóbbi időben tapasztalható, amit a Transparency International új felmérése is igazol, amely alapján Csehország négy hellyel jobb helyezést ért el a korrupció mértékét tükröző európai sorrendben, mint legutóbb.

– Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy még most is csupán az 53. helyre került, vagyis továbbra is a legkorruptabb európai államok között szerepel. Ezért üdvözölnénk, ha a cseh kabinet szorosabban együttműködne a civil szervezetekkel, valamint a vállalkozói szférával, amelyek kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be a korrupció visszaszorításában – mutatnak rá a nyílt levél aláírói.

Néhány nappal ezelőtt foglalta el prágai állomáshelyét Andrew Schapiro, az Egyesült Államok új nagykövete, aki a CTK hírügynökségnek adott első nyilatkozatában kifejtette, hogy az eddigieknél sikeresebb harc érdekében a nagykövetség bővíteni kívánja kapcsolatait és együttműködését a csehországi civil szerveződésekkel. Jövőre pedig több pályázatot írnak ki, amelyek hozzásegíthetnek a törvénytelenségek felszámolásához.

Lapunk megkeresésére Michaela Horáková közölte, hogy a nyílt levél tovább erősíti a kabinet eltökéltségét a jelenleginél átláthatóbb társadalmi és vállalkozói környezet megteremtése iránt.

– Kora ősszel megalakult a korrupció elleni küzdelmet összehangoló kormánytanács, amelynek neves szakértők, többek között civil szervezetek vezetői is a tagjai, az elnöke pedig Jirí Dienstbier, az emberi jogokat és az esélyegyenlőséget felügyelő miniszter. A testület tevékenysége minden bizonnyal már a következő hónapokban is érzékelhető és eredményes lesz – tájékoztatott a kormányszóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.