20 évvel ezelőtti kijelentései miatt támadhatták meg

Bosznia-Hercegovina minisztertanácsa hétfőn elítélte az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt ért szombati srebrenicai incidenst, és azt kérte a védelmi minisztériumtól, hogy a legrövidebb határidőn belül vizsgálja ki a történteket, az államügyészség pedig kutassa fel és állítsa az igazságszolgáltatás elé az elkövetőket. Aleksandar Vucic azért válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a politikus 1995-ben védte a boszniai szerbek akcióit.

A szerb kormányfőt szombaton a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg. A támadók azt kiabálták: "Pusztulj, te csetnik!" és "Öld meg!" A szerb miniszterelnök testőrei mellett a helyi rendfenntartó erőknek is közbe kellett lépniük.

A klix.ba nevű boszniai hírportál hétfői beszámolója szerint a boszniai kormány szarajevói sajtótájékoztatóján elhangzott, "ez nemcsak (Aleksandar) Vucic ellen elkövetett támadás volt, hanem a srebrenicai áldozatok méltósága elleni támadás is", valamint Bosznia-Hercegovina azon törekvései elleni lépés, amelyek a jószomszédi viszonyok kialakítását célozzák.

A szombati megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, a bűncselekményeket "egyes konkrét személyek követték el".

Aleksandar Vucic személye azért válthat ki húsz év után is ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus 1995-ben - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként - kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek akcióit. Néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta, "ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.