A kishúg tette rá a kezét Észak-Koreára?

Kim Dzsong Un több mint egy hónapos eltűnése óta mintha bomba robbant volna a nemzetközi sajtóban. Ég a forródrót, és mindenki azt találgatja, hogy mi történhet a kulisszák mögött az utolsó sztálinista diktatúrában.

Az elszigetelt ország egyetlen hivatalos információs szerve, az Észak-Koreai Hírügynökség szűkszavúan csupán annyit közölt, hogy a vezető fizikai kényelmetlenségei miatt vonult vissza a nyilvánosság elől. Mivel semmi egyebet nem cáfol és nem is erősít meg, egyre több és vadabb elképzelések körvonalazódnak az ország belpolitikai helyzetét illetően. 

Kim Dzsongun hiányát hivatalosan „fizikai kényelmetlenséggel” magyarázzák
Kim Dzsongun hiányát hivatalosan „fizikai kényelmetlenséggel” magyarázzák
KCNA / Reuters

A legújabb forgatókönyvvel a disszidensekből álló Észak-Koreai Értelmiségi Szolidaritás nevű szervezet rukkolt elő. E szerint az ország vezetése immár Kim Dzsongun húgának kezében van, akire mostanában a Koreai Munkáspárt igazgatóhelyetteseként szoktak hivatkozni az állami sajtóban. Kim Jodzsongra az elmúlt években egyre nagyobb felelősséggel járó feladatokat bíztak, egyebek között ő vizsgálta meg az egyes helyszíneket a vezetői látogatások előtt, bátyja hatalomra kerülése óta pedig egyfajta kabinetfőnök is lett. Azt is feltételezik, hogy az ő kezdeményezésére ment az észak-koreai delegáció Szöulba az Ázsiai Játékok végén.

Belpolitikai zavarokra utaló jel, hogy egyre gyakrabban és egyre több katonai és politikai vezetőt távolítanak el, végeznek ki. Kim Dzsongun az elmúlt röpke másfél év alatt háromszor cserélte le a hadsereg vezető állományát és a hivatalnokok fele is folyamatosan „megújul". A Choszun Ilbo dél-koreai hírügynökség információi szerint magas rangú katonai hivatalnokok egy csoportja már nem követi vakon a diktátor utasításait, megkérdőjelezik, sőt esetenként akár meg is tagadják azokat.

Az Észak-Koreából száműzöttek egy elitcsoportja Csang Csinszung volt elhárító tiszt vezetésével azt híreszteli, hogy Kim Dzsong Un-t megbuktatták, és az országot már a Kommunista Párt Szervezési-és Iránymutatási Osztálya vezeti, amely a két korábbi diktátor idején egyfajta belbiztonsági apparátusként funkcionált.

A fiatal diktátort már nem követik vakon
Az eddigi utolsó közszereplés. A fiatal diktátort már nem követik vakon
KCNA / Reuters

A szervezetet egyes, szintén kétes információk szerint Hvang Phjonszó vezeti, akit nemrég a Koreai Népi Hadsereg Politbürojának igazgatójává neveztek ki, a Legfelsőbb Népi Tanács – egy kvázi parlament – legutóbbi ülésén pedig a Nemzetvédelmi Bizottság elnökhelyettesévé is megválasztották. Mindezen pozíciók birtokában elmondható, hogy immár Hvang lett a hadsereg első számú politikai tisztje, és az országot irányító bizottság második számú embere. Sokak szerint pedig a rezsim új vezetője is ő lehet.

Pár nappal ezelőtt Hvang vezette azt a delegációt, amely meglepetésszerűen részt vett az Ázsiai Játékok záró ceremóniáján Szöulban, a két koreai ország közötti viszony enyhítése érdekében. A dél-koreai Egyesítési Minisztérium közleménye szerint a villámlátogatás során a magas rangú észak-koreai vezetők tolmácsolták Kim Dzsongun üdvözletét is, ami annak jeles bizonyítéka, hogy Phenjanban a helyzet továbbra is változatlan. Hogy így van-e, csak kevesen tudják, egy biztos, a remeteállamban minden bizonytalan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.