A kapitány sajnálja

Szombaton letartóztatták a szerencsétlenül járt dél-koreai komp kapitányát, miután egy bíróság vádat emelt ellene. A Li Dzson Szeok nevű 69 éves férfi vizsgálati fogságba került.

A Li elleni vádak között gondatlanság és a tengeri jog megsértése is szerepel. Mokpo város bírósága azért rendelte el az őrizetbe vételt, mert fennáll a gyanú, hogy a férfi bizonyítékokat semmisít meg. Első vallomásában azt mondta, azért nem rendelt el mielőbbi evakuálást a baleset után, mert félt, hogy az utasok elsodródnak a tengeren. Rengeteg emberélet múlott azon, hogy az irányítás nem adott engedélyt evakuálásra abban a pillanatban, amikor  a komp elkezdett oldalra dőlni – vádolják Lit a túlélők és az áldozatok hozzátartozói is.

A kapitány sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Állítólag még az utasok előtt elhagyta a komp fedélzetét, amikor a komp, a Sewol szerdán elsüllyedt. A hatóságok eddig 32 ember halálát erősítették meg, de 273 utasra még nem találtak rá. A Sewol köré most hálókból falat húznak, hogy a holttesteket ne sodorják el az áramlatok, az áldozatok hozzátartozói pedig már elkezdtek DNS-mintákat adni a könnyű azonosítás érdekében.

Szombati hatósági bejelentések szerint két hónapig is eltarthat, amíg a 6850 tonnás kompot kiemelik a vízből.

A kompon 475-en voltak a baleset idején. Közülük 174-et sikerült kimenekíteni. „Bocsánatot kérek Dél-Korea népétől, hogy zavart okoztam, és fejet hajtok az áldozatok hozzátartozói előtt. Kiadtam az utasításokat az irányról, aztán rövid időre a hálószobámba mentem. Ekkor történt a baleset” – nyilatkozta Li. Azzal gyanúsítják, hogy egy tapasztalatlan tengerészre bízta a hajó irányítását, akit ráadásul magára is hagyott a hajóhídon.

 

Holttestek a kabinban

 

A túlélők után kutató búvárok három holttestet láttak a vízben lebegni a komp egyik kabinjában az ablakon keresztül, de nem tudtak hozzájuk férkőzni.

A búvárok egy víz alá került kabinban látták a testeket, de nem mondták el, hogy kik lehettek. Az ablakot nem sikerült betörni. Hangokat nem hallani a roncsból. A látási körülmények igen rosszak.

A mentést péntek éjjel félbe kellett szakítani az erős áramlatok és a szél által felkorbácsolt hullámok miatt, de szombaton helyi idő szerint hajnali négy órakor folytatták. Délutánra még rosszabb időjárási körülményeket jósolt a meteorológiai szolgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.