A jövő héten írják alá a szerb koalíciós szerződést

Kisebbségi, regionális pártként a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) az a feladata, hogy a problémákra fókuszáljon, nem pedig az, hogy a politizálás színterét országos szintre helyezze át - nyilatkozta Pásztor István az újvidéki Magyar Szó hétvégi számának.

A VMSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a szerb kormány munkájában a vajdasági magyar politikusok államtitkári szinten sikeresebbek tudnak lenni a következő négy évben annál, mintha miniszteri pozíciókat kértek volna a koalíciós tárgyalások során. Az interjúban a politikus kitért arra is, hogy a március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választáson abszolút többséggel győztes Szerb Haladó Párttal (SNS) az egyeztetések lezárultak, a koalíciós szerződést pedig a jövő hét elején írják alá. Kiemelte: az új kormányprogramba bekerültek azok a pontok is, amelyek a VMSZ kampányában szerepeltek.

Pásztor az SNS-szel folytatott megbeszéléseket sikeresnek ítélte, és úgy fogalmazott: pártja most először volt abban a helyzetben, hogy ilyen formában tárgyalhasson Alekszandar Vucsics leendő miniszterelnök pártjával. „Azt hiszem, mindenkit feszültséggel töltött el az, hogy nem tudhattuk bizonyossággal, hogyan néznek majd ki ezek az egyeztetések, milyen reakciója lesz a pártnak az általunk megfogalmazott felvetésekre, nemcsak az SNS közvéleményben is ismert különlegessége miatt, hanem amiatt is, hogy a pártnak történetesen 158 mandátuma van” - magyarázta a Magyar Szónak a legnagyobb délvidéki magyar párt vezetője. A VMSZ egyébként növelte képviselői számát, a korábbi öt helyett most hat politikusuk került be a parlamentbe.

Szerinte amennyiben tárcavezetői, kormányalelnöki vagy házelnöki pozíciókat kértek volna a haladó párttól, akkor a tárgyalások középpontjába nem a megoldandó problémák, hanem a funkciók kerültek volna. „Vannak országos jellegű érdekeltségeink, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk Közép- vagy Dél-Szerbiában kell eltöltenünk az időnket, elhasználnunk az energiánkat. Nem vagyunk úgy beágyazódva, hogy ezt a munkát felelősséggel el tudnánk végezni. Szerintem tehát csak bársonyszékek szempontjából lehetett volna többet kihozni a tárgyalásokból, érdekérvényesítés szempontjából azonban nem” - szögezte le.

A következő négy évben át kell alakítani az ország működését, szigorítani kell a szabályokat és racionálisabbá kell tenni a rendszert – magyarázta Pásztor, hozzátéve, hogy ebből mindenkinek ki kell vennie a részét. A politikus ezzel arra a többször hangoztatott kijelentésre is utalt, miszerint a gazdasági helyzet javítása lesz az új kormány egyik legfontosabb feladata. Hozzátette még, hogy a Vajdaság szempontjából jelentős kérdések is szerepelnek abban a megállapodásban, amelyet a VMSZ és az SNS a jövő héten ír alá. Emellett a jövőben rendezni kell a vajdasági tartomány alkotmányjogi státusát is, amire az alaptörvény tervezett módosításakor kerülhet sor.

A szerb parlament szerdán alakult meg, a kormány pedig várhatóan április 27-én teszi le hivatali esküjét. Aleksandar Vucic leendő miniszterelnök várhatóan a jövő hét közepéig közli kabinetjének összetételét. Vucic korábban úgy fogalmazott: ez lesz a többpártrendszer bevezetése óta Szerbia legkisebb kabinetje, mindössze 19 taggal.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.