Jemen: az elnök levélben száll szembe a lázadókkal

Több, kudarcba fulladt tárgyalás után Abbed Rabbo Manszúr Hádi, Jemen elnöke felszólította Abdel Málik al-Hutit, a lázadó síita csoport vezetőjét, hogy vonja vissza tüntetőit a fővárosból, Szanaából.

Az elnök levélben fordult al-Hutihoz, és felszólította a tüntetőket, hogy teljesen vonuljanak ki Amrán tartományból. A demonstrálók még júliusban vették át a tartomány feletti ellenőrzést. Az elnök emellett tűzszünetet szeretne a szomszédos al-Dzsauf tartománnyal is, ahol a tüntetőket támogató törzsek állnak harcban a hadsereggel.

Hádi folytatná a tárgyalásokat a zaidi síitákkal is, de csak bizonyos feltételekkel, amelyeket levelében közölt. A múlt héten ugyanis az elnök egy három napig tartó megbeszélés után, egyezség nélkül jött el a lázadók bázisának számító Szaada tartományból (Északnyugat-Jemen).

Al-Huti és követői a jelenlegi, állításaik szerint korrupt kormány lemondását, a jelenlegi üzemanyagárak csökkentését és egy határmenti politikai együttműködést akarnak. Követeléseik nyomatékosításaképp a lázadók felfegyverzett harcosai a múlt héten Szanaa körül táboroztak, mialatt civil aktivisták ülősztrájkoltak a belügyminisztérium épülete közelében, a város központjában.

Hádi levelében azt kéri a lázadók vezetőjétől, hogy "szüntesse meg a feszültség okait", így bátorítva a tárgyalások újrakezdését az "elnöki küldöttséggel egyeztetett pontok" alapján. Azt, hogy mik ezek a pontok, az al-Dzsazíra szerint Hádi nem írta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.