A hülyeség összehozta a cseh baloldalt a szélsőjobbal

Azonnali hatállyal feloszlatta a cseh szociáldemokraták országos testülete (CSSD-UVV) a párt duchcovi szervezetét. A határozatot azzal indokolták, hogy az októberi helyhatósági választásokat követően eddigi párttársaik szövetséget kötöttek a szélsőjobboldali Szociális Igazság Munkáspártjával (DSSS). A duchcovi CSSD-elnök „roma élősködőket” emleget.
A kelet-csehországi Duchcov ügye azért került a baloldaliak legfelsőbb pártszerve elé, mert az érintettek a helyi koalíció felmondására Bohuslav Sobotka pártelnök korábbi felszólítása ellenére sem voltak hajlandóak, a megyei pártvezetőség pedig halogatta a Prágából szorgalmazott lépés végrehajtását.

Lapunknak nyilatkozva Bohuslav Sobotka kifejtette: „Rasszista nézeteket valló, idegengyűlölő szélsőséges tömörüléssel semmilyen körülmények között sem közösködhetünk, még helyi szinten sem. A DSS tavaly számos településen - többek között Duchcovna is - rendezett erőszakos cselekedetekbe torkolló romaellenes tüntetéseket. Ezek a nézetek és cselekedetek összeegyeztethetetlenek az értékrendünkkel. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum"- szögezte le.

Megkeresésünkre Zbynek Simbera, a CSSD helyi szervezetének eddigi elnöke, akit a múlt hónapban polgármesterré választottak, elmondta: „Nem értek egyet a prágai döntéssel. Évekkel ezelőtt a kommunistákkal sem szövetkezhettünk, ma ez már nem főbenjáró bűn pártvezetőink szemében. Most már csak a DSSS ellen ágálnak, de hát ez a párt is legálisan működik, nem tiltották be, és amit a roma bűnözőkről és az élősködőkről állítanak, abban sok igazság van. Így gondolják kisvárosunk tisztességes polgárai is, akik biztonságos életük és vagyonuk megvédése érdekében határozott lépéseket várnak el tőlünk. A jövő héttől függetlenként folytatom, a kizártakkal együtt pedig regionális pártot alapítunk, de nem változtatunk a véleményünkön, miként a helyi koalíción sem" - közölte Simbera.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.