A hét végéig sztrájkolnak a szlovák pedagógusok

Valószínűleg egész héten tart a szlovákiai pedagógusok béremelésért és jobb munkakörülményekért indított sztrájkja. A Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) felhívására 728 szlovákiai általános, illetve középiskola 11 423 pedagógusa szüntette be a munkát.

A legtöbb helyen elmaradt a tanítás, máshol közös foglalkozásokat tartottak. Az oktatási tárca adatai szerint a pedagógusok mintegy tíz százaléka sztrájkol. Kedden a tiltakozók küldöttsége elégtelent és intőt tartalmazó, a kabinet oktatáspolitikáját és a pedagógusok iránti empátiáját minősítő bizonyítványt vitt a pozsonyi kormányhivatalba.

Vladimír Crmoman, az ISU vezetője lapunknak elmondta: olyan megalázó körülmények között tevékenykednek, ahonnan már nincs hová hátrálniuk. „Növendékeink és országunk jövőjét tartjuk szem előtt a tiltakozásunkkal. Idén a parlament nemhogy növelte volna, még csökkentette is az oktatásügyre szánt pénzeket. Ez felháborító. Mi erre az évre legalább 400 millió eurós pluszpénzt követelünk a tanórák színvonalának és az eszközellátás javítására. Továbbá 140 ­eurós, jövőre pedig további 90 eurós béremelést tartunk égetően szükségesnek minden az oktatásügyben alkalmazott személy részére. Bűnös valóság, hogy a kezdő pedagógus bére 600, a három évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégájának alapfizetése pedig mindössze 800 euró" – közölte (utóbbi összeg 250 ezer forintnak felel meg).

A Gazdasági ­Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a tagországai között Szlovákia az oktatásügyre, ezen belül a pedagógusbérekre szánt összegek tekintetében az utolsók között kullog. Az egyetemi diplomával rendelkezők átlagbéréhez képest a tanárok keresete 0,41 százalék. Riasztó az a tény is, hogy hét szlovákiai pedagógiai főiskolán, illetve egyetemen évente több százan végeznek, de a leendő alacsony béreik miatt mindössze tíz százalékuk megy tanítani.

A pozsonyi tüntetésen részt vett Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének ­elnöke is. Azt azonban nem tudta megmondani, hány magyar tan­nyelvű iskolában sztrájkolnak.

Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszter a TA3 hírtelevízióban azt hangoztatta, hogy a már­ciusi választás előtt a jelenlegi kabinetnek nincs lehetősége a követelések teljesítésére, hiszen a parlament már nem ülésezik. Annyit viszont hajlandó megígérni, hogy ha ő marad a miniszter, és ismét a ­Robert Fico vezette Smer-SD alakíthat kormányt, akkor méltányolni fogják a követeléseiket. A tiltakozók azonban nem hisznek neki, és írásos egyezséget követelnek, amelyre viszont a rövidesen leköszönő kormány nem hajlandó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.