A határ sem állítja meg az éhező tömeget

Ötszáz dühös nő tört át a venezuelai-kolumbiai határ menti barikádon kedden, hogy élelmiszert vásároljon. Ezután visszatérnek Venezuelába.

„Nincs már étel, a gyermekeink éheznek" - mondta az egyik nő a határ menti Cúcutában a  La Opinion újságírójának.

A családanyák  a WhatsApp üzenetküldő applikáción keresztül szervezték meg a keddi megmozdulást. Többségük fehérbe öltözött, kezükben kosárral éés táskával érkeztek. Noha a határ tavaly augusztus óta zárva van, a határőrség az utóbbi időben engedékenyebb, átengedik azokat, akik csupán néhány órát szeretnének Kolumbiában tölteni, s a szükséges élelmiszerek beszerzése után visszatérnek a szomszédos országba.

Az emberek elvesztették a türelmüket, hiszen a politikai-gazdasági válság sújtotta Venezuelában teljesen kiürültek a polcok, és a helyiek éheznek.

„Reménytelen a helyzetünk, nincs már semmink: nincs étolaj, nincs cukor és rizs sem" - idézi a BBC az egyik venezuelai nőt. Dolguk végeztével az asszonyok ismét a határnál gyülekeztek, arra kérve a kolumbiai határőröket, engedjék vissza őket. A határon sokan a venezuelai himnuszt énekelték, mások azt kiabálták: „Képesek vagyunk rá, meg tudjuk csinálni".

Nem ez az első eset, hogy az éhes tömeg a határzárral dacolva betör Kolumbiába. Júniusban a Cúcutától mintegy 60 kilométerre fekvő Puerto Santander üzleteit rohamozták meg a venezuelaiak.

Maria Angela Holguin kolumbiai külügyminiszter szerdán Cúcutába utazik, hogy a helyihatóságokkal együtt dolgozzanak ki egy akciótervet a helyzet kezelésére.

Nicolas Maduro venezuelai elnök eközben az ellenzéket okolja a kialakult helyzetért, amely szerinte "gazdasági háborút vív" a caracasi vezetéssel.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.