A Hamász új támadással fenyeget

A 72 órás tűzszünet péntek reggel jár le a Gázai övezetben. Izrael meghosszabbítaná, de a Hamász ragaszkodik a gazdasági blokád feloldásához, és gondolkodik, hogy újra elkezdjen-e rakétákat kilőni a zsidó állam területe felé.

Ez szerda estére derült ki azokon a tárgyalásokon, amelyek Kairóban egyiptomi közvetítéssel zajlanak a két fél között. Először egy névtelenséget kérő izraeli tisztségviselő jelezte, hogy feltételekkel ugyan, de a zsidó állam a Gázai övezetből történt kivonulás után kész hosszabbítani a péntek reggel nyolcig tartó fegyvernyugváson, ami után két Hamász-tisztségviselő, Iszmail Radvan and Mussza Abu Marzuk állt a nyilvánosság elé azzal, hogy hosszabbításról nincs megállapodás.

A Hamász egyik katonai parancsnoka – írja a Reuters – korábban azt mondta, hogy a palesztin szélsőséges szervezetet nem érdekli tűzszünet mindaddig, amíg Izrael fel nem oldja a Gázai övezet blokádját. A tűzszünet péntek reggel nyolckor lejár, az idézett Hamász-parancsnok szerint pedig a palesztin szélsőségesek gondolkodnak, hogy utána újra elindítsanak-e rakétákat Izrael felé.

A Gázai övezetből kedden vonultak ki az utolsó izraeli egységek, azután, hogy hivatalos bejelentések szerint sikerült megsemmisíteniük minden alagutat, amelyet a palesztin szélsőségesek csempészetre és terrortámadások elindítására használtak a zsidó állam ellen. A palesztin földsáv elleni hadműveletet, a Protective Edge-t az izraeliek négy hete indították el válaszul a Hamász rakétáira, Benjamin Netanjahu miniszterelnök zöld jelzése után, július 17-én pedig szárazföldi offenzíva is kezdődött.

Az ENSZ a hadműveletnek több mint 1800 palesztin halálos áldozatáról tud, akik között 1300-an civilek, 400-an pedig gyerekek voltak. Izrael 64 katonát veszített a szárazföldi offenzívában, három polgári személy – köztük egy thai vendégmunkás – pedig a becsapódó rakéták miatt halt meg.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán élesen kritizálta Izraelt a gázai ENSZ-iskolákat ért támadások miatt. A világszervezet által fenntartott iskolák többnyire a harcok miatt földönfutóvá vált palesztinok menedékhelyéül szolgálnak, és a legutóbbi, tíz ember életét követelő rafahi incidens előtt Ban szerint az iskola 33-szor küldte el a koordinátáit az izraelieknek. A rengeteg civil áldozat oka izraeli vádak szerint az, hogy a Hamász szereti kóházakban és mecsetekben elrejteni az arzenálját.

Egyiptomi források szerint a kairói tárgyalásokon Izrael a Gázai övezet demilitarizálását, a Hamász és a többi palesztin szélsőséges szervezet lefegyverzését szeretné elérni, amiről a palesztinok azonban hallani sem akarnak – írja a Háárec.

Az izraeli és a palesztin delegáció egyébként nem ül le közvetlen tárgyalásokra, az egyiptomi hírszerzés főnöke, Mohamed Farid El-Tohami és Sameh Shukri külügyminiszter külön-külön ül le velük. A palesztin küldöttséget Mahmúd Abbász elnök szervezete, a mérsékelt Fatah vezeti, de helyet kaptak benne a Hamász, sőt, az Iszlám Dzsihád képviselői is. Szerda éjjel Frank Lowenstein amerikai különmegbízott is megérkezett Kairóba közvetíteni az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.