A halott gyerekek terhe: háború a média eszközeivel

„Szögezzük le a nyilvánvalót: senki nem akar halott gyerekeket látni. Igaz, ez így nem teljesen igaz: a Hamasz akar. Jobb szereti ugyan, ha az ilyen gyerekek zsidók, de nagyobb az értékük, ha palesztinok.  A PR-háború megnyerése a legtöbb, amit a Hamász a reményei szerint elérhet... Ha nem tudod legyőzni a Vaskupolát (az izraeli rakétaelhárító rendszert – a szerk.), akkor vess be áldozati gyerekeket emberi pajzsként!"

Thane Rosenbaum New York-i jogászprofesszor a The Wall Street Journal hasábjain megjelent sorai arra az izraeli hírre utalnak vissza, miszerint a hadsereg kiszúrta: a Hamász gyerekekkel teli mentőautókkal szállít fegyvereseket.

Miközben Izrael szórólapokkal és telefonhívásokkal szólította fel a Gázai övezet északi részét, figyelmeztetve a helybélieket, hagyják el otthonaikat; a Hamász éppenséggel arra biztatta őket, ne mozduljanak ki, így leplezve a rakétakilövő állomásokat, írja a Jerusalem Post. De olyan palesztin források után sem kell sokat keresgélni, amelyek a másik félre raknák a morális terhet az ártatlan áldozatokért.

A palesztinpárti Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom lapunkhoz eljutott közleményében azt állítja: az izraeli hadsereg meghamisította a térképen a gázavárosi al-Vaffa kórház elhelyezkedését, hogy igazolja annak bombázását. A kórház megtámadása a világsajtóban az elmúlt hetek egyik legellentmondásosabb akciója lett.

Mint az MTI jelentette, az épületet az izraeli hadsereg közleménye szerint azért bombázták, mert ott volt a Hamász és az Iszlám Dzsihád parancsnoksága, illetve egy rakétakilövő helye, valamint izraeli katonákra tüzeltek onnan. Basman al-Asi, a palesztin kórház igazgatója szerint Izrael „hamis és félrevezető állítások alapján" bombázta létesítményüket. Asi az evakuálást kikényszerítő bombázás másnapján lapunknak is nyilatkozott.

Elismerte, hogy egy „erős izraeli akcentussal" beszélő telefonáló figyelmeztette, költöztessék ki a betegeket, de, mint mondta, fogalma sincs, miért lettek célponttá. Izrael azóta is támadja a kórház épületét, hogy a betegeket, valamint az emberi pajzsnak ajánlkozott külföldi palesztinpárti aktivistákat kimenekítették.

Mindkét fél hárítani igyekszik a felelősséget a Bét Hanún-i ENSZ-iskola bombázása miatt is, ami legalább 15 halálos áldozatot követelt. A palesztinok szerint Izrael támadta az épületet, míg Mark Regev jeruzsálemi kormányszóvivő azt mondta, ez nem világos, a Hamász és Izrael is tüzet nyitott a környéken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.