A halálraítélt exelnök ellensége lett az egyiptomi igazságügyi miniszter

Mohamed Murszi iszlamista exállamfővel és a mögötte álló Muzulmán Testvériséggel szembeni ellenséges hozzáállásáról ismert bírót, Ahmed ez-Zendet nevezték ki új egyiptomi igazságügyi miniszternek szerdán.

Az ország bíráinak több mint 90 százalékát képviselő befolyásos intézménynek, a Bírók Klubjának elnöke már Murszi országlása alatt is heves összetűzésekbe bocsátkozott az iszlamista vezetéssel. Zend így 2012 végén határozottan elutasította a mindössze fél éve tisztségét betöltő Murszi autokrata törekvéseinek egyik első jeleként hozott azon rendeletét, amellyel gyakorlatilag teljes mértékben az igazságszolgáltatás hatáskörén kívülre helyezte magát.

Ezen kívül, az iszlamisták uralta parlament alkotmánytervezetét elutasítva 2012 decemberében Zend kijelentette: egyiptomi bírák nem felügyelik az alkotmányozó testület munkáját.

Az észak-afrikai országot számos bírálat éri az időközben terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség támogatóira kirótt szigorú börtönbüntetések, illetve a gyakran százával kimondott halálos ítéletek miatt. Murszit a testvériség számos vezetőivel együtt múlt szombaton halálra ítélték, amit nemzetközi emberi jogi intézmények mellett Washington, Brüsszel és az ENSZ is aggasztónak nevezett.

Megfigyelők szerint Zend kinevezése nem ígér enyhülést az igazságszolgáltatást érő nemzetközi bírálatokban.

Zend elődje a múlt héten lemondani kényszerült, miután egy televízióban elhangzott megjegyzése hatalmas felháborodást váltott ki Egyiptom-szerte. Mahfúz Száber egy interjúban kijelentette: utcaseprők gyerekeiből nem lehetnek bírók. Az al-Vatan című napilap honlapján ezzel kapcsolatban megjegyezte, Zend is hasonló elveket vall, közismert szószólója a következő elvnek: "bírók gyermekeit a vezető pozíciókba".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.