„A halál forgószele mindegyre lesújt”

Fuád Tual jeruzsálemi latin pátriárka a betlehemi éjféli misén békét kért Jeruzsálemnek, felszólította a Szentföldön élő zsidókat, muzulmánokat és keresztényeket, hogy egyenlőségben és kölcsönös tiszteletben éljenek együtt, és a Gázai övezet újjáépítését sürgette.
Fuád Tual a Születés Templomában megtartott misén felhívta a figyelmet arra, hogy a Szentföld a viszály földje lett, felidézte a nyári harcokat és az őszi jeruzsálemi összecsapásokat, köztük a jeruzsálemi zsinagóga elleni merényletet. A halál forgószele mindegyre lesújt - mondta.

Sürgette a gázai övezet újjáépítését a nyári, Izrael és a gázai fegyveresek közti harcok okozta rombolás miatt, és kijelentette, hogy semmit sem ért el a legutóbbi erőszak.

„Úgy tűnik, hiába voltak mindezen áldozatok, mert semmit sem változtattak az alapvető problémán: az izraeliek továbbra is félelemben és biztonság nélkül élnek, a palesztinok tovább követelik függetlenségüket és szabadságukat, Gáza pedig harmadik alkalommal is újjáépítésére vár" - hangsúlyozta a pátriárka. Szorgalmazta, hogy Izrael állítsa le Betlehemnél a palesztin és izraeli területeket elválasztó fal kiterjesztését, amely újabb több tucat keresztény családot szakítana el földjeitől.

Fuád Tual szentbeszédében a palesztin-izraeli viszály idei súlyosbodására, a tavasszal megszakadt béketárgyalásokra és a nyári harcokra utalva reményét fejezte ki, hogy 2015 jobb lesz, mint az idei „nehéz" év volt.

Az éjféli misén a Palesztin Hatóság létrejötte óta kialakult hagyomány szerint részt vett Mahmúd Abbász, a palesztinok muzulmán elnöke is, aki a szélsőségesség és a terror befejezését sürgette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.