A hadsereg nem sajátíthatja ki a népfelkelést

Ellenzéki pártok és társadalmi szervezetek elutasították a katonai hatalomátvételt a Burkina Fasóban szombaton, míg az Afrikai Unió közleményében polgári vezetésű politikai átmenetet sürgetett az országban.

„A politikai ellenzék és a civil társadalom szervezetei megerősítik, hogy a népfelkelés győzelme - és ebből fakadóan az átmenet levezénylése” – az embereket illeti, és azt a hadsereg semmiféle módon sem sajátíthatja ki" - írták a pártok és a szervezetek tanácskozásuk után kiadott közleményükben, demokratikus és civil átmenetet követelve. A BBC szerint vasárnapi tömegtüntetésre szólították fel az országot.

A kontinens államait tömörítő Afrikai Unió szintén a polgári átmenet szükségességét hangsúlyozta, és leszögezte, hogy a hadseregnek alá kell vetnie magát a polgári hatóságoknak. A nemzetközi szervezet bizottsága arról is beszámolt, hogy az unió béke- és biztonsági tanácsa hétfőn fogja tárgyalni a Burkina Fasóban kialakult helyzetet.

A nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító Blaise Compaoré pénteken mondott le a napok óta tartó, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A demonstrációkat egy törvényjavaslat váltotta ki, amely engedélyezte volna a következő választáson való indulást a 27 éve hatalmon lévő Compaorénak.

Ezt követően Honoré Traoré vezérkari főnök bejelentette, hogy átveszi a hatalmat. Szombatra virradóra azonban új önjelölt elnöke lett az országnak, miután a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Issaac Zida alezredes közölte, hogy ideiglenesen ő fogja ellátni az államfői teendőket. A hadsereg vezetése szombat délután úgy döntött, hogy támogatja Zidát.

Burkina Faso a világ egyik legszegényebb országa, de közvetítőként lépett fel térségbeli válságok idejét. Emellett ez az afrikai ország kulcsfontosságú szövetségese a Nyugatnak az al-Kaida terrorhálózathoz köthető csoportok elleni fellépésben Nyugat-Afrikában – írja a Híradó honlapja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.