A hadoszlopok jönnek, de új szankciókról nincs szó

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint szerda este rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a kelet-ukrajnai helyzetet az orosz hadoszlopok behatolásáról szóló hírek tükrében.
Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára Brüsszelben újságírók előtt azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet "egyre inkább látszólagossá" válik, és felhívta a figyelmet a konfliktus továbbterjedésének veszélyére.

Az EU-országok külügyminiszterei előre beütemezett megbeszélést tartanak a jövő hétfőn Brüsszelben. A találkozón - vélekedtek uniós diplomaták - nyilvánvalóan szó lesz ugyan Ukrajnáról, de nincs az asztalon Oroszország ellen irányuló, előkészített szankciószigorítási tervezet.

Szerdán több európai szervezet vezető politikusa folytatott egymással Brüsszelben egyeztetést - az eredeti célkitűzések és a program szerint nem kifejezetten az ukrajnai helyzet miatt, hanem annak kapcsán, hogy csütörtökön Belgium veszi át a strasbourgi székhelyű Európa Tanács külügyminiszteri bizottságának soros elnöki tisztségét.

Ebből az alkalomból érkezett Brüsszelbe Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, aki azonban nem csupán Didier Reynders belga külügyminiszterrel, hanem Federica Mogherinivel, az Európai Unió újonnan kinevezett kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével is tanácskozott. Rajtuk kívül Zannier, az EBESZ vezető tisztségviselője szintén megjelent a belga fővárosban, és bekapcsolódott a megbeszélésekbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.