A görögök figyelmetlensége miatt jutottak át a határon a párizsi merénylők

Nem ellenőrizték megfelelően Görögországban azt a két útlevelet, amelyet a novemberi párizsi terrortámadások egyik helyszínén, a Stade de France stadionnál találtak. Az útlevelekkel magukat szíriai menedékkérőnek valló emberek léptek be Görögországba Törökország felől még októberben, és az okmányokat gyanúsként tartották nyilván az úgynevezett schengeni adatbázisban, tulajdonosaik azonban a  görög hatóságok mulasztása miatt zavartalanul utazhattak tovább - írta a Der Spiegel.
A német hírmagazin csütörtöki, digitális formátumban már szerda este kiadott számában közölt beszámoló szerint a német hatóságok 2014-2015 fordulóján rögzítették a schengeni adatbázisban 4000 "igazi hamis" útlevél számát. Ezek ugyan eredeti útlevelek, de az Iszlám Állam szunnita szélsőséges terrorszervezet a hódításai során megszerezte őket kitöltetlen állapotban. A szíriai Rakkában 3800 ilyen okmányt zsákmányoltak, további 200-at pedig az iraki Moszulban. Köztük volt az a két útlevél is, amelyet a november 13-án a párizsi Stade de France nemzeti stadionnál végrehajtott támadás két öngyilkos merénylőjének maradványainál találtak.

Az okmányokkal október 3-án bejelentkeztek Görögországba az Égei-tengeren fekvő Lérosz szigeten. Az ottani hatóságok elmulasztották lefuttatni az okmányok számát az adatbázisban, az útlevelekkel érkezett emberek így folytathatták tovább útjukat - írta a Der Spiegel.

Az Iszlám Állam igazi hamis szíriai útlevelei közül egy azonban fennakadt a szűrön, tulajdonosát útlevéllel való visszaélés miatt őrizetbe vették, de rövid idő után szabadlábra helyezték, azzal a feltétellel, hogy 30 napon belül elhagyja Görögországot. Az illető tovább utazott a balkáni migrációs útvonalon, majd az ausztriai Salzburgban ismét őrizetbe vették - írta a Der Spiegel.

A lap hozzátette, hogy az Iszlám Állam Líbiában sokkal több eredeti, kitöltetlen útlevelet zsákmányolt, mint Szíriában és Irakban. Német biztonsági szervek szerint tízezernél is több útlevélről lehet szó.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.