A Google-t és a Facebookot is érinti a történelmi európai döntés

Az Európai Bíróság (ECJ) érvénytelenítette azt az egyezményt, amely az Európai Unió és az Egyesült Államok közti adatforgalmat szabályozza.

A luxemburgi székhelyű testület kimondta, nem biztonságos, hogy az amerikai cégek hozzáférhetnek az európai állampolgárok adataihoz. A döntés olyan nagyvállalatokat érint, mint az Amazon, a Google és a Facebook. Ezek a cégek eddig könnyedén információt gyűjthettek a felhasználóikról, mostantól ez megváltozhat. A keddi döntés alapján bármelyik európai adatvédelmi hatóság vizsgálhatja az EU és az Egyesült Államok közötti adatforgalmi egyezmény érvényességét.

Guardian azt írja, az egyes amerikai vállalatok, mint például a Facebook nem biztosították kellőképpen a felhasználók védelmét, és nem tartották be a „biztonságos kikötő” fordulattal aposztrofált egyezményben foglaltakat.

Catherine Bearder liberális-demokrata EP-képviselő történelmi győzelemnek nevezte az Európai Bíróság döntését.

Az Európai Bírósághoz egyébként egy osztrák egyetemista, Max Schrems fordult, miután az ír adatvédelmi bíróság kitérő választ adott neki arra a kérdésre, hogy a Facebook megfelelően kezeli-e az európai állampolgárok adatait. A testület szerint az ír hatóságnak foglalkoznia kellett volna a fiú beadványával, és meg kellett volna vizsgálnia, hogy a közösségi oldal teljesíti-e a feltételeket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.