A ghánai politikai elitet Magyarország nevelte ki

Ghánában most ért be az a politikai elit, amely Magyarországon tanult - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki ghánai látogatása során hétfőn Accrából telefonon nyilatkozott az MTI-nek. A miniszter hangsúlyozta, hogy a ghánaiak "hálásak ezért a magyar kormánynak".

Példaként említette Hanna Tetteh külügyminiszter asszonyt, aki Szegeden született, Benjamin Dagadu olajipari miniszterhelyettest, aki Miskolcon tanult, továbbá Lawrence Tetteh befolyásos politikai és vallási vezetőt, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, és ott is doktorált.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy Ghánában 30 év után a közelmúltban nyílt meg újra magyar nagykövetség. Az ország így "Nyugat-Afrikában a magyar kereskedelmi kapcsolatok új bázisa, kiindulópontja lehet."

A miniszter elmondta, hogy a déli és a keleti nyitás politikájának megfelelően megállapodást írtak alá arról, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében Magyarország helyet kínál 50 ghánai diáknak, így szeptembertől e program keretében hazánkban tanuló külföldi diákok száma háromezerre nő.

A két ország aláírt továbbá egy sportügyi egyezményt, a nyugat-afrikai ország illetékesei ugyanis "szeretnének tőlünk olyan sportszakembereket, akik a sportakadémiák rendszerét itt tovább tudnák erősíteni".

Egy most szentesített megállapodás értelmében a jövőben vízummentességet élveznek Magyarországon a ghánai szolgálati és diplomata útlevelek tulajdonosai.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a ghánai gyermekvédelmi rendszer erősítésére tartózkodása során egy 10 ezer dolláros (közel 2,8 millió forint) adományt nyújt át Magyarország nevében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.