A gerillák lemondtak a drogról

Pénteken új előrelépés történt a bogotái kormány és a szélsőbaloldali kolumbiai gerillaszervezett, a FARC képviselőinek havannai tárgyalásain. Sikerült megállapodni az illegális kábítószer előállításának és kereskedelmének a felszámolásáról.
A béketárgyalások eredeti ötpontos napirendjéből így már háromban sikerült megegyezni. Erre és a közelgő elnökválasztásra tekintettel a FARC egy hetes tűzszünetet jelentett be május 20. és 28 között.

A havannai megállapodás jól jön Juan Manuel Santos kolumbiai államfő számára, aki újra indul a kilenc nap múlva tartott megméretésen. A másik gerillacsoport, az FLN is jelezte, hogy kész tűzszünetet hirdetni a választásokig. A jobboldali beállítottságú Santos érdeme, hogy a félévszázados múltú háborút kész tárgyalásos megoldással, a gerilláknak a politikai életbe való visszatérést ígérő békés rendezéssel lezárni.

Kolumbiában az elnök- és a helyhatósági választásokat hagyományosan a baloldali gerillák támadásai zavarják meg, ezért a kormány a választási időszakra jelentősebb katonai erőt szokott vezényel ki. Most fordul elő első ízben, hogy a gerillaszervezetek a választások idejére tűzszünetet hirdetnek.

Az előrejelzések szerint Santos ugyan esélyesebbnek tűnik, ám a harca szuorosra ígérkezik a jobboldali Oscar Ivan Zuluagával. Friss felmérések szerint a május 25-i forduló nem hoz végeredményt, azaz Santosnak nem sikerült a voksok több mint 50 százalékát megszerezni, így június 15-én újabb választást tartanak majd kettejük között. Míg Santos újraválasztása mellett azzal érvel, hogy ő biztosíthatja csak a béketárgyalások folytatását, vetélytársa, Zuluaga viszont ígéri, hogy ha elnökké választják, akkor megszakítja a havannai tárgyalásokat. Szerinte ugyanis csak a baloldali gerillák egyoldalú tűzszünete és vezetőik elítélése hozhat megbékélést Kolumbiának.

A kormány és a FARC között 2012 november óta tartanak a tárgyalások a háború befejezéséről, amely fél évszázad alatt több mint kétszázezer életet követelt, s milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.