A francia szélsőségesek üdvözölték a Sziriza győzelmét

Francois Hollande francia elnök hétfőn gratulált Alekszisz Ciprasznak, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) párt vezetőjének a vasárnapi parlamenti választáson aratott győzelme alkalmából. 

„A köztársasági elnök emlékeztetett a Franciaország és Görögország közötti barátságra, és jelezte Alekszisz Ciprasznak, hogy szándékában áll folytatni a két ország közötti szoros együttműködést a gazdasági növekedés és az eurózóna stabilitása érdekében, a haladás, a szolidaritás és a felelősség szellemében, amely a közös európai értékek középpontjában áll" – olvasható az elnöki hivatal közleményében.

A Szirizához közel álló francia radikális baloldal és a szélsőjobboldali Nemzeti Front is üdvözölte az eredményt, amelyben az európai megszorító politika kudarcát látják.

Jean-Luc Mélenchon, a Kommunista Párttal szövetséget alkotó tömörülés, a Baloldali Front vezetője üdvözölte, hogy „a liberálisok arrogáns hatalma, a gazdaságot megmentő úgynevezett csodareceptjeik porrá törtek Görögországban". „Csak dominóhatásban gondolkodhatunk, Európát újra lehet alapítani, teljesen más módon kell újjászervezni" – tette hozzá a szélsőbaloldali politikus.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke üdvözölte a „hatalmas demokratikus pofont, amelyet a görög nép kevert le az Európai Uniónak". A pártvezető szerint „elkezdődött az európai megszorító politika pere". „Akik azt gondolják, hogy az Európai Unió megjavítható, tévednek, és felelősséggel viseltetnek az elvesztegetett időért" – tette hozzá Le Pen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.