A francia külügyminisztert, az FBI-t és a UNICEF-et is lehallgatták a németek

A német közszolgálati rádió, az RBB információi szerint a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) egy német diplomatát, a UNICEF-et, az FBI-t, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot és a francia külügyminisztert, Laurent Fabiust is lehallgatta.

Az RBB meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat egy diplomata, Hansjörg Haber után kémkedett. aki a grúziai EU-misszió vezetője volt 2008 és 2011 között, majd diplomáciai szolgálatot teljesített Brüsszelben,  jelenleg pedig az EU-nagykövet Törökországban – írja a Guardian, amely megjegyzi, ez kifejezetten komoly problémákat okozhat, hiszen Németországban az alkotmány értelmében nem hallgathatnak le német állampolgárokat.

A német kancellárt az amerikaiak hallgatták le
A német kancellárt az amerikaiak hallgatták le
Michaela Rehle / Reuters

Az RBB birtokába jutott listán több európai és amerikai cég, köztük a fegyvergyártó Lockheed Martin és számos nemzetközi civil szervezet is a célpontok között szerepel.  Arról már október végén, november elején cikkezett a nemzetközi sajtó, hogy az amerikai és a német hírszerzés szorosan együttműködött, és lehallgatták a francia elnökséget és a francia külügyminisztériumot is.

Különösen érzékenyen érintheti az ügy Angela Merkel német kancellárt, aki 2013-ban Washingtonban még azt mondta, hogy „barátok” nem kémkednek egymás után. Merkel ezt azután nyilatkozta, hogy az Edward Snowden fémjelezte kiszivárogtatási hullámban kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági szolgálat 15 éven át lehallgatta a német kancellár mobiltelefonját. Merkel akkor nagyon ki volt akadva, egy Barack Obama amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben állítólag az egykori NDK rettegett titkosszolgálatához, a Stasihoz hasonlította az NSA-t.

Schindler élvezi a bizalmat
Schindler élvezi a bizalmat
Michaela Rehle / Reuters

A BND egyelőre nem kívánt reagálni a vádakra, Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő szintén nem kommentálta a híreket, azonban megígérte, hogy teljes körű vizsgálatot folytatnak majd az ügyben, és azt mondta, Gerhard Schindler, a BND vezetője még mindig élvezi a német kormány bizalmát. Azonban azt is közölte, a BND-nek nem tartozik a feladatai közé a partnerországok elleni politikai felderítőmunka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.