Mindenről kitálal a párizsi merényletek terroristája

Francois Hollande ma találkozik a tavaly novemberi párizsi terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival. Az államfőt többen is kemény kritikával illették, amiért eddig nem szakított időt a fontos látogatásra. A belga hatóságok mindeközben megkezdték Salah Abdeslam kihallgatását, s a sajtónak nyilatkozó források szerint a párizsi merénylő minden szava „aranyat ér".

Négy hónappal Franciaország történetének legtragikusabb merényletsorozata után Francois Hollande francia államfő meglátogatja a 130 áldozatot követelő terrorista támadás áldozatainak hozzátartozóit. Hollande-ot az elmúlt hónapokban több kritika is érte, amiért nem tett eleget a kötelességének.

Georges Salines a Bataclan koncertteremben történt mészárlásban veszítette el a lányát, s a közelmúltban azt mondta, „megdöbbentette", hogy az elnök nem tudta, „besűríteni napirendjébe" a fontos találkozót.

Az áldozatok családtagjai mindeközben reménykednek benne, hogy a párizsi merényletek kitervelésével és összehangolásával vádolt, Salah Abdeslam elfogása segít rávilágítani az igazságra. A BBC párizsi tudósítója, Lucy Williamson szerint a szeretteiket elvesztő rokonok szeretnének még többet megtudni a merényletről. Francois Hollande azt nyilatkozta, hogy jó lenne, ha Belgium mihamarabb kiadná Franciaországnak a terroristát, akinek jogi képviselője hétfőn kijelentette: ügyfele pert kíván indítani egy párizsi ügyész ellen, mert állítása szerint François Molins megsértette a nyomozás titkosságát.

Az ügyvéd szerint Molins akkor hágta át a szabályokat, amikor szombati sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a pénteken elfogott gyanúsított mit mondott kihallgatása során a belga nyomozóhatóságoknak.

Ügyvédje szerint egyébként Abdeslam rendkívül közlékeny és együttműködő: „Minden szava aranyat ér. Együttműködik a hatóságokkal. Rendkívül kommunikatív, és bár jogában állna hallgatni, nem él vele."

A vallomása alapján eddig világossá vált, hogy több merényletet is tervezett, s a terrorista hálózat sokkal nagyobb létszámmal működött, mint azt korábban feltételezték. Abdeslam állítólag azt is bevallotta, hogy fel akarta robbantani magát a november 13-i párizsi támadás után, de aztán meggondolta magát.

A 26 éves, Belgiumban született, de francia állampolgárságú férfit a múlt héten kapták el Belgiumban. Úgy vélik, hogy nem sokkal a novemberi támadások után menekült el Franciaországból, majd visszatért a brüsszeli Molenbeek negyedbe. Jelenleg egy bruges-i börtönben tartják fogva terrorizmus vádjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.