A föníciai isten temploma ellenáll az Iszlám Államnak

A BBC úgy értesült, hogy bár az Iszlám Állam újra robbantott vasárnap a szíriai Palmürában, a föníciai isten, Bél ókori temploma még mindig áll.

A szíriai régészeti minisztérium legfőbb vezetője, Maamoun Abdulkarim közölte, hogy bár a terrorszervezet megpróbálta felrobbantani, Bél templomán nem látszanak komolyabb károk, az oszlopok és a szentély is épnek tűnik. Az ókori templom állapotát pontosabban nem tudják felmérni, mivel nem közelíthetik meg a területet.

Baál-Samin templomához az Iszlám Állam sopkkal több robbanóanyagot használt. A pusztításról készített felvételeket a dzsihadisták az interneten tették közzé.
Baál-Samin templomához az Iszlám Állam sokkal több robbanóanyagot használt. A pusztításról készített felvételeket a dzsihadisták az interneten tették közzé.
Handout / Reuters

Helyi lakosok közlései szerint viszont a vihar és megtermékenyítő eső föníciai istenének szentelt templom megsemmisült. A múlt héten az Iszlám Állam ugyanis Baál-Samin templománál is robbantott Palmüra romvárosában. A műemlék elpusztult. A pótolhatatlan világörökségi épületek tönkretételét az UNESCO háborús bűncselekménynek minősíti. Maamoun Abdulkarim szerint a Bél templománál végrehajtott robbantás más volt, nem használtak olyan sok robbanóanyagot, mint a Baál-Samin templomnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.