A fideszes képviselőknek nem tetszik, hogy az EU az alkotmányos ügyeket piszkálja

Határozott szavakkal ítéli el a lengyel kormánynak a demokráciát és a jogállamiságot veszélyeztető lépéseit az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadott állásfoglalása, amelyet 513 szavazattal 142 ellenében 30 tartózkodás mellett hagyott jóvá a képviselőtestület.

Az ötpárti egyetértéssel beterjesztett szöveget az EP valamennyi meghatározó jobb- és baloldali frakciója támogatta, kivéve a lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselőit magában foglaló politikai csoportot. Az állásfoglalást a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg, mivel szerintük alkotmányos ügyekben nem vizsgálódhat az Európai Parlament. A határozatnak nincs jogi következménye, de megerősíti az Európai Bizottság törekvését arra, hogy párbeszéd útján rendezze a vitás kérdéseket Varsóval.

Az EP szerint a lengyel Alkotmánybíróság megbénítása veszélyezteti a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot. Ezért felszólítja a kormányt, hogy maradéktalanul tegyen eleget a Velencei Bizottság javaslatainak, amelyek az Alkotmánybíróság korábbi határozatainak végrehajtását szorgalmazzák. Ha ez elmaradna, az Európai Bizottság tegyen konkrét ajánlásokat a lengyel döntéshozóknak a jogállam rendszerszerű megsértésének megállapítására indított hivatalos vizsgálat következő szakaszának megfelelően — áll a szövegben.

A parlamenti állásfoglalás felkéri az uniós végrehajtó testületet, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében valamennyi tagállamban kövesse nyomon az uniós alapértékek tiszteletben tartását. Értesülésünk szerint már az EP házbizottságának az asztalán fekszik az az előterjesztés, amely újabb parlamenti vitát kezdeményez a lengyelországi helyzetről, ezúttal a teljes abortusztilalmat lehetővé tévő törvénytervezetről, a médiaszabályozásról és a köztisztviselőkről szóló jogszabályról. Vagyis mindazokról az ellentmondásos intézkedésekről, amelyeknek — elsősorban a jobboldali néppárt ellenkezése miatt — most nem jutott ki a bírálatokból. Halmai Katalin (Brüsszel)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.