A felsőház is befogadta a Krímet

Az orosz parlament alsóháza, az állami duma után pénteken a felsőház, a Szövetségi Tanács is jóváhagyta a Krím csatlakozását Oroszországhoz.

A „szenátorok" egyhangú szavazással ratifikálták az erről szóló, kedden aláírt kétoldalú szerződést, és megszavazták azt az alkotmányos törvényt is, amely lehetővé teszi, hogy a fekete-tengeri félsziget a különleges státuszú kikötővárossal, az orosz fekete-tengeri flotta bázisának is otthont adó Szevasztopollal együtt az orosz föderáció alanyává váljék. Az egyesítés a szerződés aláírásának dátumától, vagyis 2014. március 18-ától lép életbe.

Az állami duma már csütörtökön igent mondott mindkét dokumentumra. Az általában több hétig tartó procedúra helyett mindössze másfél órás vita után tartottak voksolást, amelyen az egyetlen ellenszavazatot Ilja Ponomarjov, a 2011-2012-es moszkvai, kormányellenes megmozdulások egyik szervezője, a mérsékelten ellenzéki Igazságos Oroszország (SZR) párt képviselője adta le. Elsietettnek és „nem teljesen korrektnek" tartja ugyanis a döntést – írta róla a Kommerszant moszkvai napilap.

A populista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette liberális demokrata párt nyomban közleményben adott hangot annak a véleményének, hogy Ponomarjovnak „nincs helye a parlamentben", és figyelmeztetni kell azt a három SZR-honatyát is, aki tudatosan maradt távol a szavazástól.

A törvényeket Vlagyimir Putyin elnök már aláírta, Vlagyimir Kosztantyinov, a krími parlament elnöke pedig jelezte, hogy már a jövő héten megkezdődik a régió új alkotmányának előkészítése.

A jogi alapok megteremtése után a Krím oroszországi integrációja még jó néhány hónapot igénybe vesz. Az év végéig átmeneti időszak alatt kell beilleszteni a Krímet az orosz gazdasági és jogrendszerbe, létrehozni az államhatalmi és katonai szerveket, a területi végrehajtó hatalmi és igazságszolgáltatási testületeket. A helyhatósági választásokat 2015 szeptemberének második vasárnapjára tervezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.