A Fehér Ház nem büntetné Venezuelát

A Fehér Ház nem ért egyet az Egyesült Államok képviselőháza által elfogadott, Venezuelát sújtó szankciókkal.

A két napja elfogadott törvényjavaslat értelmében, a hónapok óta tartó tüntetések során emberi jogok megsértésével vádolt venezuelai kormánytagok nem léphetnének be az Egyesült Államok területére, és az amerikai bankokban nyitott számláikat befagyasztanák. A Fehér Ház azonban nem támogatja a szankciókat, ugyanis a hivatalos álláspont szerint ez akadályt gördítene a krízis politikai megoldása és a párbeszéd elé.

„Egy ilyen törvény nem szolgálná az amerikai érdekeket. Olyan üzenetet küldene a régióban található szövetségeseinknek, hogy nem foglalkozunk azzal, amit mondanak" – nyilatkozta korábban Gregory Meeks képviselő.

A február közepe óta tartó kormányellenes tüntetések során legalább 42 ember vesztette életét mindkét oldalon. A tüntetők már az összecsapások eldurvulása óta állítják, hogy a rendőrök és a Nemzeti Gárda tagjai többeket megkínoztak és halálosan megfenyegettek. A Human Rights Watch emberjogi szervezet május elején szintén visszaélésekkel vádolta meg a kormányt, és vaskos jelentésben ismertette az elmúlt hetekben elkövetett kínzásokat.

Az Egyesült Államok több képviselője is – elsősorban spanyolajkúak – jó ideje lobbizik már a szankciók bevezetéséért. „Az amerikai kongresszusnak készen kell állnia, hogy cselekedni tudjon a szabadság és a demokrácia érdekében" – idézi a kubai származású Ileana Ros-Lehtinen republikánus képviselő, a javaslat egyik szerzőjének szavait a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.