A fasiszta évfordulóra levették az EU-zászlót

Marián Kotleba, a besztercebányai (Banská Bystrica) megyei önkormányzat elnöke is részt vett Nyitrán szombaton azon a rendezvényen, amelyen Jozef Tiso-féle fasiszta szlovák állam megalakulásának 75. évfordulójára emlékeztek. A neonáci Mi Szlovákiánkért Néppárt (LS-NS) elnöke mintegy hetven híve előtt bejelentette, hogy a megyeházáról az ő utasítására levették az EU-zászlót, mert „az a kék rongy idáig azt juttatta az eszünkbe, hogy elveszítettük nemzeti és állami önállóságunkat. Amit ma az Európai Unió követel, azt még Hitler sem engedte meg magának, mert ő sem ragaszkodott ahhoz, hogy a szlovák hivatalokban tűzzék ki a birodalmi zászlót, amely csak a pozsonyi német követség épületén lobogott” – harsogta a megyei elnök, aki a tavaly novemberi regionális választásokon került nagy meglepetésre ebbe a tisztségbe, miután legyőzte a kormánypárti Smer-SD jelöltjét.

Kotleba évek óta hírhedt a magyar-, a zsidó- és a romaellenességéről. Több mint egy évtizede szélsőséges társaival együtt leköpdöste a rozsnyói Kossuth-szobrot. Alena Kluknavská szlovák politológus a pozsonyi Sme napilapban megjelent elemzésében rámutatott: Marián Kotleba radikális igazságtevőként hangoskodik a közéletben. Az idegengyűlöletét, rasszista ideológiáját azzal palástolja, hogy minden megnyilatkozásában a tisztességes, dolgos emberek érdekeit képviseli, akiket szerinte a semmittevők kizsákmányolnak, hiszen ők markolják fel a közpénzek jelentős részét. Emiatt súlyosbodnak az átlagpolgárok megélhetési gondjai. Napról napra többen dőlnek be leegyszerűsítéseiknek, s ezeknek a populista megnyilvánulásainak köszönheti tavalyi győzelmét.

Szlovákiai értelmiségi körökben megrökönyödést keltett, hogy Balogh Csaba, hazánk pozsonyi nagykövete Besztercebányán nemrég felkereste Kotlebát, és tárgyalóasztalhoz ült vele. A közép-szlovákiai önkormányzat honlapján megjelent közlemény szerint az egymás mellett lévő szlovákiai és magyarországi régió két szomszéd megye közötti együttműködésről tárgyaltak. – A nagykövetnek nem feladata a partnerek politikai nézeteinek a vizsgálata, az viszont igen, hogy elősegítse azoknak a közös uniós projekteknek a valóra váltását, amelyekről korábban Besztercebánya vezetői egyeztek meg magyarországi partnereikkel – érvelt a nagykövet.

Általános megdöbbenést főleg a közlemény utolsó mondata váltott ki, amely arról tájékoztatott, hogy legközelebbi találkozójukon az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, amelyre mindkét országban alapvető problémaként tekintenek.

Lapunk megkeresésére a magyar diplomata közölte: – A megbeszélésen a romakérdést Kotleba hozta elő, mint olyan súlyos gondot, amelyet nem kezel megfelelően a szlovák kormány. Erre azt válaszoltam, hogy Magyarország komplexen foglalkozik a romák felzárkóztatásának a kérdésével, ezeket a tapasztalatokat felajánlottam a vendéglátómnak is – tájékoztatta lapunkat a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.