A Dunába vesztek az iraki menekültek

Dunába fulladt két iraki, négy másik eltűnt a bulgáriai Ruszénál – közölte a román Agerpres hírügynökség. A bolgár és francia forrásokra hivatkozó jelentés szerint a Törökország érintésével érkezett illegális határátlépők két csónakon próbáltak átkelni a folyamon Romániába, de az egyik vízi alkalmatosság felborult.
A szerencsétlenség öt napja, múlt csütörtökön történt, de a bolgár sajtó is csak azután szerzett tudomást róla, hogy vasárnap megtalálták egy fiatalember és egy ötéves kisfiú partra sodort holttestét 20 kilométerre Ruszétól. Két kislányt, egy kisfiút és egy férfit még keresnek, négy iraki Dobrina szigetén, még bolgár területen kötött ki.

Az AFP hírügynökség szerint a török-bolgár határon felépített 100 kilométer hosszú szögesdrótkerítés ellenére idén több mint kilencezren jutottak be illegálisan Bulgáriába. Közülük csak 12 százalék szíriai menekült – ötven százalék afgán, 38 százalék pedig iraki.

Az utóbbi hetekben több menekültcsoport is Románia felé vette az útját, hogy kikerülje a magyar kormány által felépített kerítést. A román hatóságok szerint az illegális határátlépések száma még mindig nem éri el a tavalyi szintet. Ennek ellenére megerősítették a román-szerb határ védelmét, és rendre visszaküldik az érkezőket Szerbiába, a két ország közötti érvényes – és működő – visszafogadási egyezmény értelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.