A diktatúra visszatérésétől tart a kommunista utódpárt

Törvényben tiltaná meg a „kommunista jellegű politikai szervezetek” működését a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 26 szenátora. A kommunista utódpárt és a belőle 2010-ben kiszakadt zsebpárt törvényhozói szerint a tiltás célja „a kommunista totalitárius rendszer visszatérésének megakadályozása”.

A tervezet indoklása kiemeli továbbá, hogy 1945 és 1989 között Romániában hatalmon lévő rendszer a háború utáni Európa „leggyilkosabb rezsimje” volt, halálos áldozatainak számát ötszázezer és kétmillió közé teszik, „ami rekord a lakosságszám arányában”. Ugyanakkor Románia volt az egyetlen európai állam, ahol a kommunizmust véres forradalom buktatta meg, s a '89. decemberi eseményeknek 1100 halottja és 3300 sebesültje volt.

A jogszabálytervezet szerint a kommunista ideológiát valló politikai formációk alapításáért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés róható ki, de háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az is, aki egy kommunista szervezethez csatlakozik. Mi több, 2-4 év börtön járna az ilyen jellegű szervezetek támogatásáért is. A tervezet szerint a bűncselekmény-kísérlet ugyanúgy büntetendő.

A tervezet benyújtása összefügg a legionárius jelképek és személyiségek kultuszát tiltó törvény elfogadásával. A román jobboldal felháborodással fogadta a jogszabályt, amely állítólag „megtiltja a románoknak, hogy a szentjeikhez fohászkodjanak”, és indexre teszi a román kultúra egy részét. A filozófus Emil Cioran és Mircea Eliade neve merült fel gyakran ebben a kontextusban, de például a pár éve elhunyt Teoctist pátriárka személyesen részt vett egy zsidók elleni pogromban, az egykori román fasiszta párt, a Legionárius Mozgalom tagjaként.

Valeriu Todirascu független szenátor – akit egyébként az ellenzéki, jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben választottak meg – pár nappal korábban kezdeményezte a kommunista szervezetek és önkényuralmi jelképek betiltását. A baloldali pártok képviselőivel ellentétben ő nyíltan kimondta, hogy kezdeményezésével a Vasgárda-ellenes törvényként emlegetett jogszabályt kívánja ellensúlyozni. A törvénytervezetéhez fűzött indoklásban kiemelte, hogy „a kommunista ideológia és gyilkosságok nem kevésbé elítélendők a fasizmuséinál”, és szükség van olyan kommunistaellenes intézkedésekre, amilyeneket a román törvényhozás nemrégiben a fasiszta ideológia ellen elfogadott.

– Meg kell előzni, hogy ismét megjelenjen a kommunista propaganda, és megjelenjenek a kommunista jellegű szervezetek – mutatott rá a szenátor, aki újabban a parlamenten kívüli nacionalista Új Köztársaság (Noua Republica – NR) párt tagja. Mihail Neamtu, a párt alapítója 2012-ben általános megrökönyödést váltott ki, amikor egy választási kampányrendezvényen lelkesen elszavalta Radu Gyr legionárius költő egyik versét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.