A diktátor szülővárosáért harcolnak Irakban

Csütörtök este harci helikopterek szálltak le Tikritben, de a szunnita szélsőségesek a háromból egyet lelőttek.
A 2006-ban kivégzett diktátor, Szaddám Huszein szülővárosának a visszaszerzéséért indítottak offenzívát csütörtökön az iraki hadsereg egységei – írja a Reuters. Tikritben este szállt le a légierő három harci helikoptere – illetve az egyikük csak leszállt volna, mert a szivárgó hírek szerint a szunnita szélsőséges szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) emberei kilőtték. Szemtanúk szerint kemény harcok törtek ki a város ellenőrzéséért, de az offenzíváról az iraki sajtó még nem adott hírt, és hallgatnak a Reuters által megkérdezett kormányzati tisztségviselők is.

Az ISIS két hete kedden Moszul elfoglalásával robbantott ki újra polgárháborút Irakban, egészen a közelmúltig folyamatos hátrálásra kényszerítve a síita miniszterelnök Núri al-Maliki mögött álló hadsereget és a síita milíciákat is. A szunnita szélsőségeseknek 7-8 ezer, az iraki hadseregnek 350 ezer embere van, de az ISIS több város és a nyugati országhatár feletti ellenőrzés megszerzése után már Bagdadot fenyegeti, a harcosai láthatóan jobb kiképzést kaptak bármelyik ellenfélüknél.
Ironikus, de az ISIS-nek Irak ügyében sikerült egy térfélre sodornia az Egyesült Államokat azzal az Iránnal, amellyel az amerikaiaknak 35 éve, az 1979-es iszlám forradalom és a teheráni túszválság óta a fagyponton van a viszonyuk. A teheráni síita vezetés már több mint egy hete elküldte Irakba harcolni a baszidzs milícia kétezer emberét, Barack Obama pedig légicsapásokon gondolkodik az ISIS iraki állásai ellen. A Maliki-kormányt segíti az ISIS elleni harcban az a 300 amerikai katonai tanácsadó és kommandós is, akiknek az első csoportja tegnapelőtt érkezett meg Bagdadba.

Nem mintha az amerikaiak túlságosan rajonganának Malikiért, aki szerintük csak szítja a feszültséget Irakban a síiták és a szunniták között. Diplomáciai körökből származó információk szerint a Fehér Ház egy Malikinél kevésbé megosztó személyiségre bízná egy leendő iraki egységkormány vezetését, amelyben a többségben lévő síiták, a szunniták és a kurdok is benne vannak. Maliki jelezte, hogy nem hajlandó lemondani akkor sem, ha az Egyesült Államok ehhez köti az ISI elleni légicsapásokat, de az eltávolítása valószínűleg téma volt azokon a tárgyalásokon is, amelyeket csütörtökön Párizsban John Kerry amerikai külügyminiszter folytatott a szaúdi, a jordániai és az emirátusokbeli kollégájával.

Maliki egyébként azoktól az orosz és fehérorosz vadászgépektől vár győzelmet a szunnita szélsőségesek ellen –, amelyek az állítása szerint két-három napon belül megérkeznek Irakba. A miniszterelnök erről abban az interjúban beszélt, amelyet csütörtökön adott a BBC-nek. Állítása szerint a bagdadi kormányt becsapták, amikor Irak az amerikakkal kötött szerződést vadászgépek megvásárlásáról, ezek az amerikai vadászgépek ugyanis a „hosszadalmas" vásárlási folyamat miatt nem voltak a helyükön, amikor az ISIS jött, nélkülök pedig az iraki hadsereg hatástalan a szunnita szélsőségesek előrenyomulásával szemben. Maliki elmondása szerint az irakiak nemrég vették használt vadászgépeket Oroszországtól és Fehéroroszországtól – hogy milyen típusúakat, azt nem árulta el –, amelyekkel az ISIS állásait bombázzák majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.