A dél-afrikai hírszerzés Putyin birodalmában szaglászott

Egészen a Kremlig értek annak a kémnek a kapcsolatai, akit Dél-Afrika azzal bízott meg, hogy szerezzen információkat egy orosz–dél-afrikai műholdas megfigyelési projektről. A rendszer segítségével Dél-Afrikától Izraelig az egész régiót szemmel lehet tartani – derül ki az Al-Dzsazíra birtokába jutott dokumentumokból.

Nagy titkolózás közepette indult útjára tavaly év végén a 100 millió dolláros Project Condor névre keresztelt orosz–afrikai műholdas megfigyelési rendszer, amelynek segítségével az egész afrikai kontinenst szemmel lehet tartani, sőt, az Al-Dzsazírához eljuttatott és a The Guardiannel közösen publikált dokumentumokból kiderül, hogy a rendszer segítségével akár Izraelig is tágítható a megfigyelt terület mérete.

Oroszország eleinte hétpecsétes titokként kezelte, hogy ki a partnere a nagyszabású projektben, ám a dél-afrikai hírszerzés gyanakodott a saját kormányára, így bevetette értékes orosz kapcsolatokkal rendelkező ügynökét, akinek hozzáférése volt orosz katonai hírszerzési dokumentumokhoz. 

A Project Condorról nyolc éve szivárgott ki minimális információ a helyi médiában, de az is elég volt ahhoz, hogy kisebbfajta botrány alakuljon ki, amiért Pretoria kb. 100 millió dollárt költött az üzletre. Az ellenzék szerint költségcsökkentés idején nem kellett volna ennyi pénzt invesztálni egy olyan projektre, amire valójában nincs is szüksége az országnak.

Moszkvának azonban lehet, hogy annál inkább. A Kremlben dolgozó kém szerint a „Project Condor meghatározó szerepet játszik az orosz–dél-afrikai stratégiai együttműködésben", amely igen biztatónak tűnik. A kiszivárgott dokumentumok tanúsága szerint Dél-Afrika számára a Condor a „beugró" ahhoz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, amellyel állítólag egy másik műholdrendszeren is közösen dolgozik majd. A cél az, hogy a két műholdrendszer integrálásával nagyobb területet tudjanak megfigyelni, ami „mindkét ország számára nyilvánvaló előnyökkel jár".

A The Guardian szerint azonban ennél nagyobb horderejű együttműködés is a tervek között szerepelhet, nevezetesen az, hogy Moszkva kivegye a részét az afrikai fegyverkereskedelemből, amely eddig főként az Egyesült Államok és Franciaország játszótere volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.