A halálbüntetést és az eutanáziát is támogatnák a csehek

A kegyes halál mellett a halálbüntetésre és a mesterséges terhességmegszakításra is rákérdezett a felmérés. 

A CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet májusi országos felmérése szerint az eutanázia bevezetésével a megkérdezettek 66 százaléka értene egyet, míg 26 százalék ellenzi. Ez a helyzet a CVVM szerint már néhány éve többé-kevésbé változatlan. A hatályos cseh törvények az eutanáziát nem engedélyezik, bár bevezetéséről folyik a vita.

A közvélemény-kutatás szerint, amelynek eredményét a Právo című napilap hozta nyilvánosságra pénteken, a megkérdezettek 58 százaléka támogatja a halálbüntetést, míg 42 százalék ellenzi. A halálbüntetés intézményét a hatályos jogrendből 1990-ben törölték, esetleges újbóli bevezetését a nemzetközi egyezmények nem teszik lehetővé.

A kutatók rámutattak, hogy a halálbüntetést ellenzők aránya lassan, de folyamatosan emelkedik. Ugyanakkor azok aránya, akik határozottan ellenzik, továbbra is csak valamivel tíz százalék felett mozog. Többségi vélemény, hogy a halálbüntetésnek elrettentő hatása van, ezért helye lenne a jogrendben. Csehországban jelenleg a legsúlyosabb büntetést az életfogytiglani szabadságvesztés jelenti. 

Harmadik témakörként a mesterséges terhességmegszakításról kérdezte a CVVM az embereket. A megkérdezettek 69 százaléka ezt a kérdést teljes egészében az érintett nő szabad döntésére bízná. A művi abortuszt ellenzők aránya 11 százalékos. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.