A csehek többsége visszaállítaná a határőrizetet

A prágai Focus ügynökség szerdán nyilvánosságra hozott reprezentatív felmérése szerint a lakosság 78 százaléka a határellenőrzések visszaállítását, a schengeni övezet ideiglenes felfüggesztését szorgalmazza a menekültválság miatt. Ezt a lépést fontosabbnak tartják az uniós polgárok szabad mozgásánál, amelyet eddig fontos vívmányként tartottak számon.

Ugyancsak elsöprő többség – a válaszadók 94 százaléka – vélekedett úgy, hogy a migránsokat mielőbb vissza kellene toloncolni a hazájukba, és ott kellene segíteni őket. Legtöbbjük a kormányt is bírálta azért, mert nem szorgalmazza erőteljesebben Brüsszelben ezt a megoldást.

Sokan (a lakosság 44 százaléka) azon az állásponton vannak, hogy a bevándorlók támogatása egyre inkább a hazai jóléti forrásokat, ezáltal pedig a szociálisan gyenge családok segélyezését veszélyezteti.

A cseh kormány néhány héttel ezelőtt vállalta, hogy idén 400, jövőre 700, 2017-ben pedig további 400 menekültet fogad be, elsősorban szíriai keresztényeket. Kiválasztásukról cseh illetékesek döntenek majd. A prágai Károly Egyetem vezetői pedig felajánlották, hogy főleg szíriai fiatalok ingyenesen tanulhatnak a patinás felsőfokú intézményben.

Jelenleg az országban 1116 bevándorlót tudnak ellátni, de a menekültáradat szinte napról napra növekszik, ezért a dél-csehországi Drahonicében már tatarozzák az egykori börtönt, ahol szükség esetén további 300 főnek nyújthatnak ideiglenes szállást.

Bohuslav Sobotka hétfőn Milos Zeman államfővel vitatta meg a menekültválság fejleményeit:

- A cseh rendőrség és az idegenrendészet személyi állománya és felszerelése révén egyelőre képes megfelelően kezelni a menekültválságot. Ha a migrációs nyomás tovább erősödne, akkor akár a hadsereget is bevetjük a cseh határok őrzésére – közölte a prágai kormányfő.

Pénteken Prágában találkoznak a visegrádi négyek kormányfői. Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák miniszterelnök vendéglátó cseh kollégájukkal együtt minden bizonnyal ismét elutasítják a kötelező menekültkvótákat, amelyek bevezetését egyre több nyugati politikus szorgalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.