A cseh szocdemek nem közösködnek jobboldali szélsőségesekkel

Feloszlatják egyik helyi szervezetüket a cseh szocdemek (CSSD) a kelet-csehországi Duchcovban, mert a nemrég lezajlott helyhatósági választásokat követően a helyi képviselő-testületben a szélsőséges Szociális Igazság Munkáspártjával (DSSS) léptek szövetségre, holott más, ésszerűbb megoldás is adódott.
Milan Chovanec, a baloldali párt alelnöke indoklásként elmondta, hogy a rasszista nézeteket valló jobboldali szélsőséges tömörülés tavaly számos településen - többek között ebben a mintegy tízezer lélekszámú kisvárosban - rendezett erőszakos cselekedetekbe torkolló romaellenes tüntetéseket. Ráadásul a DSSS helyi szervezetének vezetőjét, akit alpolgármesternek jelöltek, nemrég okmányhamisítás és csalás miatt három esztendős felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Rasszistákkal és más szélsőségesekkel nem vagyunk hajlandóak közösködni, nem ejtünk legkisebb foltot sem pártunk hírnevén. Ezért azonnal cselekedtünk - tette hozzá Bohuslav Sobotka pártelnök.

Megkeresésünkre Zbynek Simbera, a CSSD helyi szervezetének elnöke, leendő polgármester elmondta, nem ért egyet a határozattal.

Évekkel ezelőtt a kommunistákkal sem szövetkezhettünk, ma ez már nem főbenjáró bűn prágai pártvezetőink szemében. Most már csak a DSSS ellen ágálnak, de hát ez a párt is legálisan működik, hiszen egyelőre nem tiltották be. Tudom, hogy engem is kizárnak a pártból, ezért függetlenként folytatom, de nem változtatok a véleményemen. A helyi körülményeket sokkal jobban ismerem, mint a prágai főnökök - közölte Simbera.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.