A cseh sörről és Kazahsztánról áradozott Milos Zeman

Nem hazudtolta meg önmagát hivatalos kazahsztáni látogatása során sem Milos Zeman cseh elnök.
Asztanában vendéglátójával, Nurszultan Nazarbajev elnökkel megtartott tárgyalásán valóságos gazdasági csodának minősítette azt a fejlődést, amelyet a közép-ázsiai országban legutóbbi, hét évvel ezelőtti útjához képest tapasztalt. A kazah-cseh gazdasági fórumon pedig sajátos humorával a cseh söröket dicsérte.

Az amerikai nedű a miénkhez képest csak piszkos víz, még a német sör sem éri el a cseh termékek színvonalát, ezért válasszák a világhírű cseh márkákat! - biztatta a kazah üzletembereket, akik felállva tapsolták meg szellemeskedését.

Ugyanezen a találkozón a kazah elnök minél jelentősebb befektetésre ösztönözte a cseh cégeket: Ha itt építenek fel gyárakat, akkor innen vámmentesen szállíthatják a termékeiket Oroszországba vagy Fehéroroszországba – hívta fel a jelenlévők figyelmét Nazarbajev, aki a továbbiakban szorgalmazta, hogy az Európai Uniót és az Eurázsiai Gazdasági Uniót (EAHU) minél hamarabb vámmentes zóna kösse össze. Cseh partnere pedig megígérte, hogy szorgalmazni fogja a vízumkönnyítéseket a hazájába készülő kazah vállalkozók, illetve turisták számára.

Lapunk megkeresésére Jirí Ovcácek rendkívül sikeresnek nevezte a cseh államfő látogatását: – Két nap alatt üzletembereink összesen 450 millió dollár értékű szerződéseket kötöttek. Elsősorban korszerű ipari és mezőgazdasági technológiát, továbbá fegyvereket exportálunk. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Tatra tehergépkocsikat összeszerelő kazah gyár építéséről és más együttműködésről, többek között jelentős sörexportról is. Már most készülünk az Expo 2017 világkiállításra, amelyet majd Kazahsztánban rendeznek meg – tájékoztatta lapunkat a prágai elnöki szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.