Bírálja Zemant a cseh külügy

Éles szavakkal bírálta Lubomír Zaorálek prágai külügyminiszter Milos Zeman legújabb javaslatát. A cseh államfő kedden Prágában a Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) nemzetközi fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam több száz millió személy meggyilkolását tervezi, ezért nemzetközi összefogással mielőbb meg kell semmisíteni, miként a kiképző táboraikat is.
"A terroristákkal nem tárgyalni kell, hanem harcolni ellenük. Ezért azt javaslom, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával és zászlaja alatt a testület valamennyi állandó tagja mielőbb hozzon létre gyors reagálású, a korszerű technikai vívmányokat a lehető legteljesebb mértékben érvényesítő haderőt, amely megsemmísíti a világunkra leselkedő, jelenlegi legnagyobb veszélyforrást" - mondta az államfő. Indítványát a jelenlévők, így Mose Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke is, nagy tapssal fogadták.

A cseh diplomácia vezetője azonban ezt nem tartja kivitelezhetőnek. "Vajon legújabb kori keresztes hadjáratot hirdessünk? Vonuljunk a dzsihádisták ellen Szenegáltól, Szomálián, Jemenen keresztül egészen Pakisztánig, esetleg más országokba is? Nem tartom jó megoldásnak a Nyugat újabb katonai intervencióját sem Szíriában, Irakban, és a jóég tudja, hol még. Meggyőződésem, hogy az iszlám ideológia rákfenéjét elsősorban a muzulmánoknak, főleg az araboknak kell eltávolítaniuk. Nekik kell bebizonyítaniuk, hogy a terror és a sok véres mészárlás nem az iszlám tanokból ered. A mi feladatunk elsősorban saját értékrendünk, biztonságunk és normális életünk megőrzése Prágában, Párizsban és egész Európában"- szögezte le a cseh külügyminiszter.

Visszafogottabban, de ugyanígy vélekedett Bohuslav Sobotka is: "Az iszlám terroristák elleni harc csak akkor lehet eredményes, ha abban jelentős erőkkel részt vesznek a muszlim államok. Helyettük a nyugati országok nem kapkodhatják ki újra meg újra a forró gesztenyét a tűzből" - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.